Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοπυρπολισμός: Μία από τις πιο βίαιες και δραματικές μεθόδους αυτοκτονίας

By: | Tags: | Comments: 0 | June 16th, 2017

Τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν καταγραφεί, από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Καταγραφής  της ΚΛΙΜΑΚΑ, 2 περιστατικά αυτοπυρπολισμού στην Αττική. Ο αυτοπυρπολισμός συνιστά μία από τις πιο βίαιες και δραματικές μεθόδους αυτοκτονίας και είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθεί γιατί κάποιος επιλέγει να θέσει τέλος στην ζωή του με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που επιλέγει τον αυτοπυρπολισμό ως μέθοδο αυτοκτονίας είναι σταθερός και τείνει να επιλέγεται πιο συχνά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ωστόσο και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες (40 με 50 έτη) είναι πιθανό να προβούν σε αυτήν την πράξη.

Αντίθετα, σε χώρες της Μέσης Ανατολής η εικόνα είναι διαφορετική καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά αυτοπυρπολισμού (έως και 70%) με το Ιράν να κατέχει δεσπόζουσα θέση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεγαλύτερος αριθμός των αυτοχείρων προέρχεται από νεαρές, έγγαμες γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και φτωχή οικονομική κατάσταση. Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν τόση εντύπωση, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς την θέση της γυναίκας στις Ανατολικές χώρες.

Η συχνότητα εμφάνισης περιστατικών αυτοπυρπολισμού έχει άμεση σχέση με το κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο στις ανατολικές χώρες, ενώ στις χώρες του Δυτικού κόσμου αυτόν τον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει κυρίως η ύπαρξη σοβαρών ψυχικών διαταραχών. Οι κύριες ψυχικές διαταραχές που έχουν συνδεθεί με την επιλογή αυτής της μεθόδου συνιστούν οι ψυχώσεις και οι διαταραχές της διάθεσης με την καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωσικά στοιχεία να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Πρόκειται για διαταραχές των οποίων η συμπτωματολογία είναι έντονη με ανάλογη σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, γεγονός το οποίο δίνει μία σημαντική δυνατότητα παρέμβασης και πρόληψης.

Top

Pin It on Pinterest