Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Ευθύνες για την αυτοκτονία κρατούμενου

By: | Tags: | Comments: 0 | December 29th, 2017

Παραθέτουμε την παρακάτω είδηση επιθυμώντας να τονίσουμε ότι η αυτοκτονία μπορεί και -ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση- έπρεπε να είχε προληφθεί.
Φαίνεται πως για ακόμη μία φορά δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη μιας αυτοκτονίας. Ο αυτόχειρας πιθανότατα δεν είχε περάσει από ψυχιατρική εκτίμηση ούτε και είχε εκτιμηθεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας, διέθετε πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα, το προσωπικό δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένο κ.ά.  Μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας στα καταστήματα κράτησης θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την ψυχική υγεία, όπου θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για την ένταξη των ψυχικά πασχόντων και των εξαρτημένων κρατουμένων σε θεραπευτικές δομές. Η δημιουργία και εφαρμογή ενιαίων πρωτοκόλλων παρέμβασης και πρόληψης της αυτοκτονίας εντός των καταστημάτων κράτησης, αποτελεί τη βάση για την ορθή διοικητική και κλινική διαχείριση του ζητήματος. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Δεν υπήρξαν ευθύνες του Δημοσίου για την αυτοκτονία κρατούμενου των φυλακών Ιωαννίνων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση συγγενών αυτόχειρα προφυλακισμένου στις φυλακές Ιωαννίνων, που ζητούσαν να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους να τους καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 1.200.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο του γιου και αδελφού τους  .
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2001 ο Μ.Μ. προφυλακίστηκε στις φυλακές Ιωαννίνων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Μόλις εισήλθε στο κατάστημα κράτησης δήλωσε ότι είναι φορέας του AIDS, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό ότι είναι θετικός στον ιό HIV1. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον έβαλαν σε ξεχωριστό κελί, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις. Όμως, βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του. Με σχοινί 70-80 cm κρεμάστηκε από τον σιδερόφρακτο φεγγίτη που υπήρχε στο επάνω μέρος του κελιού και χρησίμευε για την είσοδο αέρα. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, το σχοινί πρέπει να το βρήκε ο αυτόχειρας είτε κατά τη διάρκεια του προαυλισμού του στον χώρο των μαγειρείων ή του καφενείου, τα οποία ήταν κοντά στο κελί του, είτε ήταν σχοινί για το άπλωμα των ρούχων. Συγκρατούμενοι του κατέθεσαν ότι ήταν σε άθλια κατάσταση και τον είχαν βάλει σε τραγικό κελί μαζί με αλλοδαπούς κρατούμενους. Παράλληλα, κατέθεσαν ότι βρέθηκαν επάνω του χάπια και άλλες αλκοολούχες ουσίες, όπως επίσης, κατέθεσαν ότι εάν ο φύλακας που τον βρήκε κρεμασμένο είχε ενεργήσει άμεσα θα είχε σωθεί. Κατόπιν του συμβάντος, σε βάρος του διευθυντή και του γιατρού των φυλακών Ιωαννίνων ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά με βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων δεν απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες. Οι γονείς και τα τρία αδέλφια τού Μ.Μ. κατέθεσαν αγωγή και διεκδικούσαν το ποσό του 1.200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από την απώλεια του γιου και αδελφού τους, με τον ισχυρισμό ότι ο θάνατος του οφείλεται σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Ιωαννίνων απέρριψαν την αίτησή τους. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων έλαβαν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα κράτησης του θανόντος κρατουμένου» και η αυτοκτονία του «δεν μπορούσε λογικά να προβλεφθεί και να αποτραπεί από αυτούς». Σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο δεν θεμελιώνεται «ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν» οι συγγενείς του αυτόχειρα. Στη συνέχεια, το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των συγγενών κατά της εφετειακής απόφασης, κρίνοντας τους ισχυρισμούς τους απαράδεκτους.
Πηγή: www.lifo.gr
Top

Pin It on Pinterest