Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές σε Μονάδες Υγείας

By: | Tags: | Comments: 0 | March 11th, 2020

Με αφορμή σχετικά περιστατικά που συνέβησαν χθες εντός Μονάδων Υγείας (σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Βόλου & στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»), επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα διερεύνησης αυτών και την κρισιμότητα της ανάδειξης εκείνων των μέτρων και διαδικασιών που θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει άμεσα προληπτικά και αποτρεπτικά.

Περισσότερες από 58 αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας έχουν λάβει χώρα σε Μονάδες Υγείας της χώρας τα τελευταία 8 χρόνια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Τα αναφερόμενα περιστατικά είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα και αναδεικνύουν, ξανά, την απουσία ασφαλών μέτρων και υπηρεσιών στον τομέα της πρόληψης της αυτοκτονίας, πόσο μάλλον σε δομές, όπου πρωταρχικό μέλημα καθίσταται η διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Η υιοθέτηση βασικών μέτρων και στρατηγικών χαμηλού κόστους στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας, ιδιαίτερα εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα, επ’ ωφελεία όχι μόνο των ασθενών αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Μονάδων.

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει καταρτίσει πρωτόκολλα για την πρόληψη της αυτοκτονίας εντός Μονάδων Υγείας, τα οποία και αποτελούν τμήμα του εκπαιδευτικού υλικού στα αντίστοιχα προγράμματα του Κέντρου για επαγγελματίες υγείας. Η αναγνώριση και αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας και της μεταβλητότητάς του, η διαρκής ψυχιατρική παρακολούθηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, η πρόληψη επιδείνωσης της συμπτωματολογίας του αποτελούν συνιστώσες, οι οποίες, εκτός των άλλων, συγκροτούν την έννοια της προβλεψιμότητας, δομικού συστατικού της σύγχρονης ψυχιατρικής.

Είναι σαφές, σύμφωνα και με την επιστημονική μας γνώση και εμπειρία, ότι υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των μονάδων υγείας και στην πρόληψη της αυτοκτονίας νοσηλευομένων ασθενών, μέσω της διαμόρφωσης ειδικών συνθηκών νοσηλείας καθώς και τη σχετική εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Top

Pin It on Pinterest