Αυτοτραυματισμός μαθήτριας στην Κρήτη- Κατευθύνσεις για την αναγνώριση αντιμετώπιση των αυτοτραυματισμών στην εφηβεία
Με αφορμή το περιστατικό αυτοτραυματισμού μαθήτριας που έλαβε χώρα μέσα σε σχολείο είναι σκόπιμο να επιστήσουμε την προσοχή στο φάσμα των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών που συχνά παρατηρούμε κατά την εφηβική ηλικία. Οι αυτοτραυματισμοί αφορούν τη σκόπιμη πρόκληση βλάβης στον εαυτό χωρίς να υπάρχει πρόθεση θανάτου. Περιγράφουν ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία ή/και μπορεί να συνυπάρχουν με άλλου είδους αυτοκτονικές εκδηλώσεις (ιδεασμός, απόπειρες). Τα αίτια του αυτοτραυματισμού είναι πολυπαραγοντικά και αφορούν βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες. Για κάποιους, ο αυτοτραυματισμός μπορεί την συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους να είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος για τη διαχείριση συναισθημάτων όπως η θλίψη, η ενοχή, η οργή, το αίσθημα κενού κλπ. Για άλλους λειτουργεί σαν ένας αμυντικός μηχανισμός που τους επιτρέπει να ελέγξουν τον ψυχικό πόνο, να του δώσουν μια απτή μορφή, ή να τους αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική τους αγωνία. Οι δύσκολες εμπειρίες μπορούν επίσης να κινητοποιήσουν τους αυτοτραυματισμούς. Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να προβληματίσουν έναν γονέα ή έναν εκπαιδευτικό όπως:
- Ανεξήγητες και τοπικά συγκεντρωμένες ουλές ή σημάδια, π.χ. στα χέρια, τα πόδια ή την κοιλιά
- Κοψίματα, μώλωπες, εγκαύματα
- Συχνή χρήση επιδέσμων
- Ανεξήγητα σύνεργα, όπως ξυράφια, λεπίδες, άλλα αιχμηρά αντικείμενα ή και λαστιχένιες ζώνες (οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ροής του αίματος ή το μούδιασμα της περιοχής)
- Ανάρμοστη ενδυμασία για την εποχή, π.χ. μακριά μανίκια το καλοκαίρι, καθώς και περικάρπια, βραχιόλια
- Απροθυμία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που απαιτούν έκθεση του σώματος
- Το να περνάει μεγάλες περιόδους απομονωμένος, ιδίως στο μπάνιο ή το δωμάτιο του
- Κοινωνική απόσυρση, ευαισθησία στην απόρριψη, ή δυσκολία στη διαχείριση του θυμού, παρορμητικότητα
- Αισθήματα ντροπής, ή/και αναξιότητας
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αναγνώριση, την κατανόηση και την ορθή αντιμετώπιση περιστατικών αυτοτραυματισμού.
http://suicide-help.gr/odigos-gia-anagnwrisi-kai-katanoisi-autotraumatismwn/
Ένα χρειάζεστε βοήθεια, περαιτέρω πληροφορίες και κατευθύνσεις ή ένα ανησυχείτε για κάποιον οικείο σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας
Τηλέφωνο : 210 3417162-3,
24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1018
email : help@suicide-help.gr