Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αύξηση των αυτοκτονιών το 2013 σε σχέση με το 2012

By: | Tags: | Comments: 0 | May 18th, 2015

Η  ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των αιτιών θανάτου αναδεικνύει μία εκ νέου αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα για το έτος 2013, της τάξης του 5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός θανάτων από αυτοκτονίες, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις Ιατροδικαστικές και Ανακριτικές αρχές, ανήλθε σε 533 το 2013, έναντι 508 το 2012.
Επισημαίνεται ότι αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από αυτοκτονία που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια (για τα οποία υπάρχει επίσημη καταγραφή), ενώ συγκριτικά με το έτος 2010, σημειώνεται αύξηση της τάξης του 41,4%.
Αυτοκτονίες ετών 2010-2013

2010: 377
2011: 477
2012: 508
2013: 533

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι τα εν λόγω στοιχεία μπορεί να διαφοροποιούνται λόγω της ανάγκης χρονοβόρου έρευνας, θανάτων συνεπεία όψιμων αποτελεσμάτων απόπειρας αυτοκτονίας κ.α. Η ΚΛΙΜΑΚΑ έχει αναδείξει σταθερά το ζήτημα της υποκαταγραφής των θανάτων από αυτοκτονία, γεγονός το οποίο αποτελεί πάγια παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας.
Εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών. Επισημαίνεται ότι παγκοσμίως είναι δεδομένη η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών, γεγονός το οποίο ισχύει σαφώς εντονότερα στη χώρα, λόγω των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων. Η υποκαταγραφή αποδίδεται είτε στη δυσκολία να εξακριβωθεί ότι όντως υπήρχε αυτοκτονική πρόθεση (όπως στην περίπτωση ενός ατυχήματος), είτε σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και άλλους λόγους. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι θάνατοι από αυτοκτονία είναι πολύ περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπονται οι επιπτώσεις τους στις ζωές αυτών που μένουν πίσω πενθώντας.
Οι 533 αυτοκτονίες που επίσημα καταγράφηκαν για το έτος 2013 σημαίνουν, επίσης, τουλάχιστον, 8.000 απόπειρες αυτοκτονίας το ίδιο έτος και 5500 άτομα που βιώνουν το πένθος μίας πρόωρης απώλειας ζωής, με σαφείς κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές συνέπειες στις ζωές τους.
Η πρόληψη της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών απαιτούν την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής της υγείας, της εργασίας, προκειμένου η ελληνική κοινωνία να παρέμβει ουσιαστικά για την αποτροπή πρόωρων θανάτων, 90% των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Top

Pin It on Pinterest