Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΕΑΣΜΟ

By: | Tags: | Comments: 0 | September 16th, 2022

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πρακτικών αμελούς φροντίδας αυτοκαταστροφικών ασθενών των οποίων η ζωή θα είχε προστατευτεί εάν είχαν εφαρμοστεί απλές και ουσιαστικές προσεγγίσεις τόσο από τους κλινικούς και τους φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και από το υποστηρικτικό περιβάλλον των ατόμων. Δεδομένων αυτών, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ επισημαίνει για μία ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι παραπάνω στην πρόληψη της αυτοκτονίας μέσα από τις παρακάτω συστάσεις βέλτιστων πρακτικών. Η εφαρμογή των αναφερόμενων διαδικασιών μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά όχι μόνο για τον αυτοκτονικό ασθενή αλλά και για τους ίδιους τους επαγγελματίες και τους φορείς ψυχικής υγείας.
Αυτές είναι :
o Λάβετε πάντα σοβαρά υπόψη έναν ασθενή ο οποίος εκφράζει σκέψεις αυτοκτονίας ή ευχές θανάτου. Συχνά, οι άνθρωποι με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά υποβαθμίζουν την βαρύτητα του ψυχικού τους πόνου καθώς είτε πιστεύουν ότι θα επιβαρύνουν τον θεράποντα τους είτε φοβούνται ότι μιλώντας για αυτό θα οδηγηθούν σε νοσηλεία.
o Σε κάθε νέο ασθενή χρειάζεται πάντα να διερευνάται η ύπαρξη αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς στο παρόν και στο παρελθόν (ιστορικό προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας, ιστορικό αυτοτραυματισμών, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ή ακόμη και παλαιότερες ευχές θανάτου).
o Η λήψη ενός εκτενούς κλινικού ιστορικού είναι απαραίτητη για την παροχή της κατάλληλης φροντίδας του ασθενούς. Το 90% των ατόμων που πραγματοποιούν απόπειρα αυτοκτονίας πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια η οποία πολλές φορές δεν έχει ακόμη διαγνωστεί.
o Αξιολογήστε την γενετική επιβάρυνση του ατόμου (γενετική και περιβαλλοντική) λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας
o Η οικογένεια και το υποστηρικτικό πλαίσιο του ασθενούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην προστασία της ζωής όσο και στην εξέλιξη της θεραπείας του.
o Θεωρείται αναγκαία η διερεύνηση της ύπαρξης αυτοκτονικού ιδεασμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με σοβαρές ιατρικές ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, χρόνιος πόνος κ.α.), άνθρωποι που υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας, στρατιώτες ή εργαζόμενοι σε καταστήματα κράτησης κ.α.).
o Να θυμάστε ότι ο αυτοκτονικός ιδεασμός αποτελεί μία οντότητα με υψηλή διακύμανση και για αυτόν τον σκοπό κάθε ιατρική συνάντηση με ένα ασθενή που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία χρειάζεται να αποτελεί ευκαιρία για κλινική παρέμβαση
o Σε περίπτωση που ο ασθενής εκφράζει ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό πρέπει να ενημερώνεται πάντα κάποιο μέλος της οικογένειας ή του υποστηρικτικού δικτύου του και αποτελεί λόγος διακοπής τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου.
o Τέλος, παρέχετε τόσο στον ίδιο όσο και στο υποστηρικτικό του περιβάλλον πληροφορίες για πηγές βοήθειας και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση αυτοκτονικής κρίσης όπως η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest