Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Επιστολή προς Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο

By: | Tags: | Comments: 0 | September 12th, 2014

ΠΡΟΣ
Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο

Μακαριώτατε,

Με την παρούσα επιστολή και γνωρίζοντας  την κοινωνική σας ευαισθησία, η οποία  έμπρακτα εκδηλώνεται στους πολίτες, θρησκευόμενους και μη, θα θέλαμε και φέτος να ζητήσουμε  τη συνδρομή σας στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η οποία έχει οριστεί, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.),  η  10η Σεπτεμβρίου.  Στόχος παραμένει σταθερά η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη της αυτοκτονίας,  ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας που προκαλεί αφάνταστο ψυχολογικό πόνο στους συγγενείς και το ευρύτερο περιβάλλον των εκλιπόντων, αλλά και πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινότητα.

Σύμφωνα  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στην οποία εθνικός αντιπρόσωπος για την χώρα μας είναι η ΚΛΙΜΑΚΑ, τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα, για το 2012 η αυτοκτονία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για το 1,4% όλων των θανάτων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 – 49 ετών και τη δεύτερη αιτία για τις ηλικίες 15 – 29 ετών. Για την φετινή χρονιά το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Ένας Κόσμος Ενωμένος».  Δίνεται λοιπόν έμφαση στις διασυνδέσεις σε επίπεδο φορέων, αλλά και τις σχέσεις, τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, ως βασική δικλείδα ασφαλείας για την καταπολέμηση της αυτοκτονίας.

Γι’ αυτό τον ως άνω σκοπό,  κρίνουμε  ιδιαίτερα σημαντική την  εκ μέρους σας συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας με όποιο τρόπο θεωρήσει πρόσφορο η μακαριότητά σας. Η με οποιαδήποτε τρόπο συμβολή σας  στους στόχους της 10ης Σεπτεμβρίου   είναι για εμάς ιδιαίτερα τιμητική, συμβάλλοντας παράλληλα στην από κοινού αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που δεν αφορά μόνο τους αυτόχειρες και τις οικογένειές τους αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις


Κυριάκος Κατσαδώρος
Επιστημονικός Διευθυντής
Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ψυχίατρος

Top

Pin It on Pinterest