Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η αποσιώπηση θεμάτων ψυχικής υγείας στους άνδρες

By: | Tags: | Comments: 0 | December 18th, 2019

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από αυτοκτονία. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες και οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν από άτομα τρίτης ηλικίας (65+) και παραγωγικών ηλικιών (50 -54 ετών). Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2016, τα οποία αναλύθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, οι άντρες αυτοκτονούν 5 φορές περισσότερο από ότι οι γυναίκες.

Η φυσική υγεία είναι αδιαχώριστη από την ψυχική υγεία.  Ο στιγματισμός γύρω από τους άντρες που τολμούν να μιλάνε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε ψυχολογικό επίπεδο παραμένει έκδηλος ακόμα και στις μέρες μας.

Οι άντρες που μιλάνε ανοιχτά για οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να χαρακτηριστούν ως αδύναμοι. Οι άντρες με προβλήματα είναι πολύ πιθανόν να απομονωθούν για την ειλικρίνεια τους, αντί να ανταμειφθούν για την γενναιότητα τους. Αντί να αντιμετωπιστούν με συμπόνοια, οι γύρω τους απλά αγνοούν το πρόβλημα. Το «φέρσου σαν άντρας» είναι μία φράση που ακούγεται πολύ συχνά. Η αγνόηση του προβλήματος και η αλλαγή θέματος συζήτησης είναι κοινοί τρόποι αντιμετώπισης ενός ευάλωτου άντρα.

Η νοοτροπία του να κρατάμε τα συναισθήματα μας ή να τα αγνοούμε μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι εντάξει να υπάρχουν δύσκολες μέρες, πως είναι εντάξει να μην είναι όλα στη σειρά, πως η αβεβαιότητα δεν θα μείνει για πάντα, είναι όλα συναισθήματα που κάθε ένας μας βιώνει. Και είναι εντάξει να μιλάμε για αυτά.
Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι να υποφέρουμε σιωπηλά.

Στην ΚΛΙΜΑΚΑ είμαστε σε επαφή με άτομα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και γνωρίζουμε το στίγμα που υπάρχει γύρω από την θέση του άνδρα σε σχέση με την ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων του.

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ευάλωτα άτομα και ομάδες, είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018

Top

Pin It on Pinterest