Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η μοναξιά, οι επιδράσεις της και πώς αντιμετωπίζεται

By: | Tags: | Comments: 0 | December 18th, 2019

Στην ΚΛΙΜΑΚΑ είμαστε σε επαφή με άτομα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες γνωρίζοντας πως η μοναξιά και η απομόνωση μπορούν να εντείνουν τις σκέψεις αυτοκτονίας. Ειδικότερα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, η μοναξιά συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών.
Στην Ελλάδα ο δείκτης αυτοκτονιών στην τρίτη ηλικία είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί, ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών παραμένει σταθερά το υψηλότερο.
Η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση αποτελούν πυρήνα της φιλοσοφίας μας και το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ευάλωτα άτομα και ομάδες.

Πώς ορίζεται η μοναξιά;

Η μοναξιά δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσους ανθρώπους έχουμε γύρω μας αλλά με την ποιότητα αυτών των σχέσεων. Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι όταν είμαστε μόνοι, ή όταν βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας, μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτό το είδος της μοναξιάς «μοναχικότητα» ή «ιδιωτικότητα». Από την άλλη μεριά, η μοναξιά προκύπτει όταν αισθανόμαστε αρνητική απομόνωση, μία αίσθηση αποσύνδεσης από τους άλλους. Μπορεί να αισθανόμαστε κενοί, ανεπιθύμητοι ή ότι δεν μας εκτιμούν. Μπορεί να αισθανόμαστε ανίκανοι να ανοιχτούμε στους άλλους.

Οι επιδράσεις της μοναξιάς

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία αλλά και το σώμα μας. Στην πραγματικότητα η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να εγείρει μία στρεσογόνα αντίδραση στο σώμα και στο μυαλό μας.

Αντιμετωπίζοντας την μοναξιά

Όταν αισθανόμαστε μόνοι, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μας λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη σωματική επαφή και να αισθανθούμε συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου όταν αισθάνομαι μοναξιά;

Ζήστε νέες καταστάσεις

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούριες δραστηριότητες όπως μία καινούρια ασχολία ή τον εθελοντισμό. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο γι αυτό κάντε μικρά βήματα και μην πιέζετε τον εαυτό σας.

Γνωρίστε καινούριους ανθρώπους

  • Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα γκρουπ και να κάνετε μία δραστηριότητα με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς. Μερικές φορές το να συγκεντρώνεστε στις δραστηριότητες που κάνετε ομαδικά μπορεί να διώξει το στρες αλλά και να το κάνει πιο εύκολο στο να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους.

Συνδεθείτε με τους Γύρω σας

  • Αν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι βρίσκετε δύσκολο να διαχειριστείτε το αίσθημα της μοναξιάς σας, θα είναι δύσκολο να σας βοηθήσουν. Μερικές φορές είναι δύσκολο να ανοιχτούμε στους άλλους. Πάρτε τον χρόνο σας και σκεφτείτε με ποιον αισθάνεστε περισσότερο άνετα να κάνετε αυτή τη συζήτηση. Αν κάποιος σας ρωτήσει πως είστε, προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς.

Δημιουργήστε συνδέσεις με ποιότητα

  • Θυμηθείτε πως το να αντιμετωπίσετε την μοναξιά έχει να κάνει με την ποιότητα των σχέσεων σας και όχι με την ποσότητα αυτών. Αναζητήστε συνδέσεις με άτομα που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, αξίες και τρόπο σκέψης με εσάς.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας κάνουν να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, πράγμα που μπορεί να σας οδηγήσει στο να αισθάνεστε περισσότερο μόνοι και αποκομμένοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ακριβής αντιπροσώπευση της ζωής των άλλων ανθρώπων αφού οι άνθρωποι δεν μοιράζονται τις στιγμές στις οποίες δυσκολεύονται. Από την άλλη μεριά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας κάνουν να συνδεθείτε με τους άλλους, υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, και συνδέουν άτομα που βρίσκονται σε αντίθετα μέρη της γης. Προσπαθήστε να κρατήσετε υγιή ισορροπία και αναγνωρίστε πότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι βοηθητικά για εσάς και πότε πρέπει να κρατάτε μία απόσταση από αυτά.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

  • Τα ζώα μπορούν να είναι καταπληκτικοί σύντροφοι. Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για την ιδιαίτερη σύνδεση που αισθάνονται με τα κατοικίδια τους και άλλα ζώα. Συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν ανακούφιση όταν μπορούν να περάσουν χρόνο με τα κατοικίδια τους χωρίς να χρειάζεται να μιλούν ή να ανησυχούν για το τι θα ειπωθεί. Δεν είναι για όλους δυνατό να έχουν κατοικίδιο οπότε μην αποκλείετε να συνδεθείτε με τα ζώα και με την φύση σε εξωτερικούς χώρους.

Βρείτε τρόπους να απολαμβάνετε την δική σας παρέα

  • Ανακαλύψτε πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε όταν έχετε χρόνο με τον εαυτό σας. Τι απολαμβάνετε μόνοι σας; Ποια πράγματα σας βοηθάνε ή σας αποσπάνε από προβλήματα όταν είστε μόνοι σας;

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018

Πηγή: PAPYRUS UK

Απόδοση: ΚΛΙΜΑΚΑ

Top

Pin It on Pinterest