Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων και η σημαντική πτώση του αριθμού αυτοκτονιών

By: | Tags: | Comments: 0 | December 18th, 2019

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω τους πάνω από 5000 πενθούντες ετησίως. Η Κλίμακα και το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας συναντά σε καθημερινή βάση ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

 Μεγάλο μέρος της ομάδας των ανθρώπων που μας προσεγγίζουν προέρχονται από την LGBTQI κοινότητα. Καθοριστικός παράγοντας υποκίνησης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι το κοινωνικοοικονομικό στίγμα και ο αποκλεισμός που υφίστανται στα πλαίσια του οικογενειακού, φιλικού, σχολικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος.

 Σε συνέχεια του άρθρου Η αυτοκτονία στην gay κοινότητα θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας στοιχεία για την άμεση συσχέτιση της μείωσης της αυτοκτονίας με την νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων.

 Ευρήματα από Δανία και Σουηδία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει οδηγήσει στην πτώση των αριθμών των αυτοκτονιών σε δυο Σκανδιναβικές χώρες.

Η μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών σε άτομα που βρίσκονται σε ομόφυλους γάμους έφτασε το 46%. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από την σύγκριση δύο χρονικών περιόδων στην Δανία και στην Σουηδία, από το 1989 ως το 2002 και από το 2003 ως το 2016.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ένας από τους λόγους αποτελεί και η μείωση του κοινωνικού στίγματος που περικλείει τις ομόφυλες σχέσεις.

Η Annette Erlangsen από το Danish Research Institute for Suicide Prevention δήλωσε: “To να είσαι παντρεμένος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην αυτοκτονία. Η νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων και άλλα προστατευτικά νομικά πλαίσια ίσως περιορίσουν το στίγμα σχετικά με τις σεξουαλικές μειονότητες.”

Ο ομόφυλος γάμος νομιμοποιήθηκε το 2009 στην Σουηδία και το 2012 στην Δανία. Οι γάμοι/ σύμφωνα συμβίωσης αποτελούν νόμιμες και θεσμοθετημένες διαδικασίες σε 27 χώρες, 16 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Το έθνος που αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην λίστα είναι το Εκουαδόρ με την νομιμοποίηση να έρχεται τον Ιούνιο αυτού του χρόνου.

Ωστόσο, τα άτομα σε ομόφυλους γάμους εξακολούθησαν να δίνουν τέλος στην ζωή τους σε διπλάσιο βαθμό εν συναρτήσει με άτομα σε ετερόφυλους γάμους, ενισχύοντας περαιτέρω την έρευνα από άλλες χώρες που αποκαλύπτει υψηλότερα ποσοστά απόπειρων αυτοκτονιών στην LGBTQI κοινότητα.

Τα LGBTQI άτομα είναι 3 φoρές πιο επιρρεπή στο να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας σε σύγκριση με τους ετερόφυλους νέους, σύμφωνα με 35 έρευνες από 10 χώρες.

Η έρευνα της Dr Erlangsen η οποία ακολούθησε περισσότερα από 28000 άτομα σε ομόφυλους γάμους για διάστημα περίπου 11 χρόνων, βρήκε πως οι παντρεμένες ομόφυλες γυναίκες είχαν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν συγκρίνοντας τις με γυναίκες σε ετερόφυλους γάμους και λίγο πιο πιθανό σε σχέση με τους παντρεμένους ετερόφυλους άντρες. Οι άντρες σε ομόφυλες σχέσεις ήταν πιο πιθανόν να αυτοκτονήσουν.

Ο Morten Frisch από το Statens Serum Institut,ερευνητικό κέντρο της Δανίας δήλωσε:”Ακόμα παραμένει ένας σημαντικός βαθμός ομοφοβίας, ιδιαίτερα κατά των ομόφυλων αντρών”. Επικαλούμενος έρευνα ανάμεσα σε 62000 Δανούς τον Οκτώβρη πρόσθεσε: ‘Κάτω από ένας στους τρεις άνδρες εξακολουθεί να θεωρείται ηθικά απαράδεκτο το γεγονός ότι δύο άνδρες κάνουν σεξ μεταξύ τους’.

Στο Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας, παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες που συνεργάζονται, ή εκπροσωπούν την LGBTQI κοινότητα.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018

[/et_pb_text] [/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Top

Pin It on Pinterest