Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Η πορεία της κατάθλιψης

By: | Tags: | Comments: 0 | August 12th, 2022

<<Η πρόληψη της αυτοκτονίας δεν είναι μόνο ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και δική μας, όλοι μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο, προσέχοντας τους δικούς μας, τους φίλους μας, τις οικογένειες μας, τους συναδέλφους μας, προσφέροντας την υποστήριξή μας όταν νομίζουμε ότι μπορεί να τη χρειαστούν>>.
== ομάδα ψυχολόγων του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ==

Η πορεία της κατάθλιψης
Η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή ή αλλιώς κατάθλιψη, βασανίζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, καθώς θεωρείται μια αναπηρική νόσος και πολλές φορές η μη αντιμετώπιση της δημιουργεί μόνιμα υπολειμματικά στοιχεία.
Υπολογίζεται πως ο κίνδυνος να νοσήσει οποιοσδήποτε από Καταθλιπτική Διαταραχή είναι 10% – 25% για τις γυναίκες και 5% – 12% για τους άντρες, ενώ κάθε στιγμή το 5% – 9% των γυναικών και το 2% – 3% των ανδρών υποφέρουν από αυτή. Τα ποσοστά αυξάνονται αν υπολογίσουμε και τις οργανικές αιτίες που κινητοποιούν καταθλιπτικά επεισόδια, όπως αγγειακά επεισόδια, εμφράγματα, Πάρκινσον, αυτοάνοσα νοσήματα, κ.α. Εκδηλώνεται κατά μέσο όρο στο 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό και σημαντικό για την παγκόσμια υγεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και συμβάλλει σημαντικά στη συνολική παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, άγχος, δυσφορία ,ανησυχία, νευρικότητα, απελπισία και ανηδονία, έλλειψη ενέργειας, καθώς και επιβράδυνση των ψυχοκινητικών λειτουργιών. Ακόμη συνυπάρχουν αισθήματα μοναξιάς, απόγνωσης, απελπισίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενώ οι διαταραχές του ύπνου, της όρεξης ανορεξία ή βουλιμία και η απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης, είναι πολλές φορές παρούσες.
Το άτομο δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, παραπονείται για αμνησία, ενώ πλήθος δυσάρεστων σκέψεων το κατακλύζουν, παίρνοντας αρκετές φορές αυτοκαταστροφικές διαστάσεις.
Η διάγνωση της Κατάθλιψης είναι ακόμα κλινική και όχι εργαστηριακή. Γενικότερα πρόκειται για μία διαταραχή ψυχικής υγείας, η οποία δεν έχει μία σταθερή πορεία στον χρόνο. Αν η νόσος παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 12 μήνες, ενώ είναι γνωστό ότι περισσότερο από το 50 – 60% των ατόμων που πάσχει από κατάθλιψη υποτροπιάζει και το 10% καταλήγει σε χρονιότητα.
Η εκδήλωση της κατάθλιψης είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες με τα ποσοστά να αγγίζουν το 4,29% και το 2,87% αντιστοίχως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή φτάνει το 5,5%.
Συχνά, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιορίζεται σε φράσεις όπως οι εξής: “θα το ξεπεράσω μόνος μου” ή “πρέπει να το παλέψεις”, οι οποίες στην πραγματικότητα υποτιμούν την σοβαρότητα της νόσου, υπονομεύουν τη διαδικασία της θεραπείας και σηματοδοτούν μια άγνοια που δυστυχώς έχει σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή αλλά και για τους γύρω του, που δεν γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη είναι μια νόσος αντιμετωπίσιμη. Εξάλλου, η σοβαρότητα της νόσου δεν στηρίζεται μόνο στην περίπλοκη φύση της, αλλά και στην σύνδεσή της με την αυτοκτονικότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα η αυτοκτονία, η οποία μοιάζει σαν μοναδική διέξοδος από την απελπισία, σύμφωνα με τον διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης του καταθλιπτικού ασθενούς. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτοκαταστροφής, ο οποίος είναι καλύτερα να υπερεκτιμάται από το να υποτιμάται.
Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται πλέον επαρκώς και στις περισσότερες των περιπτώσεων (75- 85%) θεραπεύεται, ενώ στις υπόλοιπες ανακουφίζεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι 25 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ φαίνεται ότι το 31% των ατόμων αυτών αποπειράται να αυτοκτονήσει τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα το 2 – 8% των ανθρώπων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή αυτοκτονεί. Συνεπώς, η ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την νόσο, καθώς και η απρόσκοπτη αναζήτηση βοήθειας συνιστούν αρωγούς τόσο στην θεραπεία της νόσου, όσο και στην πρόληψη των υποτροπών.
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest