Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Κ. Κατσαδώρος: «Χάνουμε ένα χωριό λόγω αυτοκτονίας!»

By: | Tags: | Comments: 0 | May 22nd, 2019

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα ένα μικρό χωριό πεθαίνει λόγω αυτοκτονιών. 500 άτομα δίνει η στατιστική υπηρεσία, αλλά δυστυχώς είναι πολλά περισσότερα. Παρ’ όλα αυτά δεν λαμβάνονται μέτρα παρότι σε ποσοστό 95% η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί».
Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία που δίνει στην «Π» ο ψυχίατρος, πρόεδρος ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής της «ΚΛΙΜΑΚΑΣ» Κυριάκος Κατσαδώρος. Αφορμή για την κουβέντα μας αποτέλεσε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει ανησυχητικά ο αριθμός των αυτοκτονιών. Τον προηγούμενο μήνα, μόνον στην περιφέρειά μας, σημειώθηκαν έξι αυτοκτονίες. Τον ίδιο μήνα σε ολόκληρη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους 53 άτομα.
«Στην περιοχή της Αχαΐας είναι πράγματι αρκετά αυξημένος ο αριθμός των αυτοκτονιών αλλά είναι μικρότερος σε σχέση με τα περιστατικά που έχουμε στα Ιόνια Νησιά, τα Γιάννενα και την Κρήτη. Πανελλαδικά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αφορά εφήβους, νέους και ηλικιωμένους» επισημαίνει ο κ. Κατσαδώρος.
Αυτό που τον προβληματίζει και τον ανησυχεί είναι το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα. «Δεν υπάρχει καμία άλλη ασθένεια που να μην έχει στρατηγική αντιμετώπισης. Και το επισημαίνω αυτό διότι η αυτοκτονία προλαμβάνεται σε ποσοστό 95%. Κι όταν λέω εθνική στρατηγική, εννοώ μία στρατηγική που θα έχει στον πυρήνα της την προβλεψιμότητα, την καταγραφή και το κομμάτι των ευθυνών. Κάποιος έχει ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει. Χρόνια συζητάμε, για παράδειγμα, ότι η Αστυνομία δεν πρέπει να εμπλέκεται στη μεταφορά των ψυχικά ασθενών κι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εσείς στην Πάτρα ζήσατε πρόσφατα ένα τέτοιο συμβάν».
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με αφορμή το περιστατικό της Πάτρας, ο κ. Κατσαδώρος επισημαίνει ότι «είναι απαράδεκτο να έχουμε αυτοκτονίες μέσα σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Κάποιος έχει ευθύνη γι’ αυτό. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα γενεσιουργικά αίτια που οδήγησαν κάποιον στην αυτοκτονία. Οπως ανέφερα και πιο πάνω, ο ασθενής πριν φτάσει στην αυτοκτονία εκδηλώνει συμπτώματα τα οποία ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να τα διαγνώσει και να προλάβει το συμβάν. Το τονίζω αυτό διότι είναι ανεπίτρεπτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές όταν μπορούμε να τις σώσουμε».
ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 1018
Κι αυτό κάνει -μεταξύ άλλων- η «ΚΛΙΜΑΚΑ», η οποία εδώ και δώδεκα χρόνια λειτουργεί το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 με την εποπτεία και υποστήριξη του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος, η εθνική γραμμή πρόληψης δέχεται ημερησίως από 50 – 120 τηλέφωνα. Ενας σημαντικός αριθμός από αυτές τις κλήσεις προέρχεται από άτομα που βρίσκονται στο φάσμα της αυτοκτονικότητας. Η συζήτησή τους με τους ειδικούς που απαντούν στη γραμμή, συμβάλλει στην αποτροπή της πράξης και στη διάσωση της ζωής τους.
Η ΠΡΟΒΟΛΗ
Ο κ. Κατσαδώρος στο πλαίσιο της συζήτησής μας θέτει και μία άλλη σημαντική παράμετρο του θέματος, η οποία αφορά στη δημοσιογραφική κάλυψη των αυτοκτονιών. «Ακόμα και ο τρόπος προβολής ενός τέτοιου συμβάντος παίζει ρόλο και επηρεάζει. Για παράδειγμα έχουμε δει να αναγράφονται λεπτομέρειες για το πώς αυτοκτόνησε κάποιος. Περιγραφές απαράδεκτες οι οποίες όμως επηρεάζουν τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Επίσης έχουμε διαβάσει τίτλους όπως «Η αυτοκτονία ήταν πετυχημένη» και πολλά άλλα απαράδεκτα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όλοι όταν μάλιστα γύρω μας υπάρχουν τόσοι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας».
Η ΓΡΑΜΜΗ «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ»
Υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας, πέραν της Εθνικής Γραμμής 1018 λειτουργεί και η γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ» με αριθμό: 26340-20091. Και η συγκεκριμένη γραμμή προσφέρει τη δυνατότητα σε αυτόν που έχει μπει στο φάσμα της αυτοκτονικότητας αλλά αναζητά χέρι σωτηρίας να τον τραβήξει από αυτό, να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας ο οποίος θα του αφιερώσει χρόνο και θα τον κάνει να καταλάβει ότι για όλα υπάρχει λύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο ψυχίατρος, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕΚΟΙΨΥ) και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΟΨΥ Πάτρας Γιώργος Μανωλέσος, η γραμμή έχει σώσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 15 συνανθρώπους μας.

 

*Από την Έντυπη Έκδοση – Ρεπορτάζ : Μαρίνα Ριζογιάννη

 

Top

Pin It on Pinterest