Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Μείωση των αυτοκτονιών την πρώτη χρονιά της πανδημίας

By: | Tags: | Comments: 0 | June 9th, 2021

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με το έτος 2020 βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ.

Όπως είχε επισημανθεί ήδη από τις αρχές της χρονιάς από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, o αριθμός των αυτοκτονιών για το 2019 ξεπέρασε τις 500 ενώ αντίστοιχα για το έτος 2020, χρονιά-ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας, ο αριθμός κυμάνθηκε στη στάθμη των 400, μία σαφής ένδειξη υποχώρησης εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το JAMA (Journal of the American Medical Association) που βασίζεται σε δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), oι θάνατοι από αυτοκτονία μειώθηκαν κατά σχεδόν 6% από το 2019 έως το 2020.

Η μείωση αυτή έρχεται να δώσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα σε μια πρόσφατη έκθεση που έδειξε αύξηση 17.7% στους συνολικούς θανάτους για το έτος 2020 με τους περισσότερους από αυτούς να συνδέονται άμεσα με την COVID-19.

«Η αναφερόμενη μείωση των αυτοκτονιών μας κάνει να ελπίζουμε ότι τα προστατευτικά μέτρα στην ψυχική υγεία  έχουν θετικό αντίκτυπο εν μέσω μιας περιόδου συλλογικής αγωνίας», δήλωσε η Christine Moutier, MD, επικεφαλής ιατρός του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (AFSP), σε δήλωσή της.

Στην έκθεση JAMA, η Farida B. Ahmad. και ο Robert Anderson, του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας του CDC εξέτασαν τους θανάτους που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Συνολικά σημειώθηκαν 44.834 αυτοκτονίες το 2020, μείωση 5,6% σε σχέση με τις 47.511 αυτοκτονίες το 2019. Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 503.976 (17,7%) το 2020, με 345.323 από αυτούς να αποδίδονται στην COVID-19.

Ενώ η αναφερόμενη μείωση των αυτοκτονιών αποτελεί ενθαρρυντική είδηση, ο Moutier προειδοποίησε ότι πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στις αυτοκτονίες.

Η Πρόεδρος της AFSP Μαρία Α. Οκουέντο, η οποία είναι επίσης πρώην πρόεδρος του APA, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τα άτομα είναι λιγότερο πιθανόν να αυτοκτονήσουν μετά από ένα συλλογικό, κοινό τραύμα:
Οι αυτοκτονολόγοι έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών τείνουν να μειώνονται μετά από ένα κοινό τραύμα, πιθανώς αντανακλώντας τις επιπτώσεις της κοινωνικής συνοχής και των κοινών δεινών.»

 

Top

Pin It on Pinterest