Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

« Μ.Μ.Ε. και ευθύνη στην προβολή της αυτοκτονίας»

By: | Tags: | Comments: 0 | May 22nd, 2019

Με αφορμή την αυτοκτονία του 87χρονου άνδρα που σημειώθηκε χθες στην Καλογρέζα και τον τρόπο που πολλά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας διαχειρίστηκαν τη δημοσιοποίηση του γεγονότος το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ θεωρεί απαραίτητο, να τονίσει για άλλη μια φορά την ευθύνη που φέρουν τα ΜΜΕ, ως τέταρτη εξουσία, τόσο στο κομμάτι της προβολής της αυτοκτονίας όσο και στην πρόληψή της.

Δυστυχώς και αυτή τη φορά, παρά και τον οδηγό για την πρόληψη της αυτοκτονίας απευθυνόμενο στους επαγγελματίες των ΜΜΕ που έχει εκδώσει η ΚΛΙΜΑΚΑ από το 2013 και έχει ενσωματωμένες τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε πολλά δημοσιεύματα υπήρχε αναλυτική περιγραφή της μεθόδου αυτοκτονίας, φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο ενώ παράλληλα σε κανένα από τα δημοσιεύματα δεν αναφέρονταν πηγές βοήθειας για άτομα που σκέφτονται την αυτοκτονία ή βιώνουν την απώλεια κάποιου δικού τους προσώπου.

Είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο, ότι συγκεκριμένοι τρόποι δημοσίευσης των αυτοκτονιών μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αυτοκτονίας σε ευάλωτα άτομα και το μέγεθος της αύξησης σχετίζεται με την ποσότητα, τη διάρκεια και την έμφαση που δίνεται στην είδηση από τα ΜΜΕ. Ο κίνδυνος για επιπρόσθετες και για μιμητικές αυτοκτονίες αυξάνεται όταν δημοσιεύεται σαφώς η μέθοδος αυτοκτονίας, όταν χρησιμοποιούνται δραματικές εικόνες ή τίτλοι και όταν μια αυτοκτονία δημοσιεύεται εκτενώς και επαναλαμβανόμενα καθώς και όταν η αυτοκτονία παρουσιάζεται σαν μια ηρωική ή εντυπωσιακή πράξη.

Αξίζει, να σημειωθεί, ότι η προσεκτική, ακόμα και σύντομη, αναφορά των ΜΜΕ στην αυτοκτονία, μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων για την αυτοκτονία και μπορεί να ενθαρρύνει εκείνους που είναι ευάλωτοι ή βρίσκονται σε κίνδυνο να αναζητήσουν βοήθεια. Θεωρείται, λοιπόν, επιτακτική η αναφορά της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 σε κάθε δημοσίευση περιστατικού αυτοκτονίας, σύμφωνα με τη σχετική δεοντολογία.

Η αυτοκτονία αποτελεί πιθανόν την μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία και ταυτόχρονα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απαιτεί προσοχή, σοβαρότητα, έλεγχο, αλλά και πρόληψη.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα ενώ οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018 / suicidehelp.gr

Top

Pin It on Pinterest