Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Οι 10 μεγαλύτεροι φόβοι που μας κρατάνε πίσω

By: | Tags: | Comments: 0 | January 31st, 2020

Είναι αποδεδειγμένο πως οι φόβοι μας κρατάνε πίσω σε πολλά στάδια της ζωής μας αφού δεν μας απεγκλωβίζουν από την ζώνη ασφαλείας μας αλλά αντιθέτως, μας κρατούν μέσα στα στενά της όρια. Η συνεχής προσπάθεια να νιώθουμε ασφάλεια όμως, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Ποιοι είναι όμως οι 10 πιο κοινοί φόβοι μας;
1. Φόβος αλλαγής
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η αλλαγή συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν. Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων φοβόμαστε την αλλαγή, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο να χάνουμε πολλές ευκαιρίες και να μένουμε κολλημένοι σε μια πορεία χωρίς καμία στροφή που μπορεί να αποδειχτεί καλύτερη για το μέλλον μας.
2. Φόβος μοναξιάς
Ο φόβος μοναξιάς οδηγεί στην αντίσταση μας να μένουμε μόνοι/ες αλλά ακόμα και να παραμένουμε σε κακές σχέσεις. Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον εθισμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βαθμό που να αντισταθούμε στις κατά πρόσωπο επαφές.
3. Φόβος αποτυχίας
Μπορεί να είναι ντροπιαστικό να αποτυγχάνουμε και να δυναμώνει πεποιθήσεις μη βοηθητικές για μας. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε οτιδήποτε δεν εγγυάται την επιτυχία μας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε όλες τις ευκαιρίες και τα μαθήματα που μπορεί να πάρουμε.

4. Απόρριψη
Αποφεύγουμε νέους ανθρώπους ή μία νέα σχέση εξαιτίας του φόβου απόρριψης. Ακόμα και άτομα που είναι δεσμευμένα καιρό μπορεί να αποφεύγουν να ζητήσουν τον/την κατά πολλά χρόνια σύντροφο τους κάτι υπό το σκεπτικό πως θα λάβουν μία απορριπτική απάντηση.
Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να μας κρατήσει κολλημένους και άβουλους όσον αφορά τις ανθρώπινες αλλά και επαγγελματικές μας σχέσεις και μπορεί να χάσουμε πολύτιμες ευκαιρίες εξαιτίας του.
5. Ο φόβος της αβεβαιότητας
Το να μην προσπαθούμε για το κάτι το διαφορετικό σχετίζεται με το φόβο της αλλαγής. Παραδείγματα αποτελούν μία νέα δουλειά, η μετακόμιση σε μία νέα πόλη. Παρόλο που δεν υπάρχει εγγυημένη συνταγή ότι κάτι νέο θα πετύχει, οφείλουμε να το προσπαθήσουμε.
6. Φόβος πως κάτι κακό θα συμβεί
Είναι αναπόφευκτο πως κάτι κακό θα συμβεί στη ζωή κάποια στιγμή, και πολλές φορές αυτό μας αποτρέπει από το να χαρούμε. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως ενώ δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα άσχημα πράγματα από το να συμβούν, ο φόβος αυτός δεν πρέπει να μας μουδιάζει και να επαναπαυόμαστε.
7. Ο φόβος να πληγωθούμε
Παρόλο που μας έχουν μάθει να κοιτάμε δεξιά και αριστερά πριν περάσουμε τον δρόμο, στην ενήλικη ζωή μας και όσον αφορά τα συναισθήματα μας ο φόβος του να πάθουμε κάτι άσχημο μας κάνει πολλές φορές υπερπροστατευτικούς/ες με τον εαυτό μας.
Οι συναισθηματικές μας πληγές μπορεί να μας αποτρέπουν από τα συνδεόμαστε και να κάνουμε βαθιές και με νόημα σχέσεις. Χωρίς όμως το συναισθηματικό ‘ρίσκο’ δεν μπορούμε να απολαύσουμε και τα ανάλογα προσωπικά κέρδη.

8. Ο φόβος να κριθούμε
Πολλές φορές η προσπάθεια μας να γίνουμε αποδεκτοί και αυτός ο φόβος μας κάνει να μην δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε είναι ότι παρόλη μας την προσπάθεια κάποιοι άνθρωποι θα μας κρίνουν ούτως ή άλλως. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μας κάνει αυτομάτως δυνατούς ώστε να ζήσουμε ανάλογα με τις αξίες και τον τρόπο ζωής που μας ταιριάζει.
9. Ανεπάρκεια
Ο φόβος της ανεπάρκειας μπορεί να οδηγήσει είτε στην τελειομανία ώστε να αποδεικνύεται συνέχεια η αξία μας αλλά μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στο να μην προσπαθούμε αρκετά.
10. Απώλεια ελευθερίας
Για πολλούς αυτός ο φόβος γίνεται η προσωπική μας προφητεία. Παραδείγματα αποτελούν άτομα που αποφεύγουν μία δουλειά και σταθερό εισόδημα με την δικαιολογία ότι θέλουν να ζήσουν μία ελεύθερη ζωή. Είναι πολύ βασικό να καταλάβουμε τι παρατάμε όταν φοβόμαστε ότι χάνουμε συγκεκριμένες ελευθερίες.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μην αφήσουμε τους φόβους να μας κρατάνε δέσμιους; Να έρθουμε αντιμέτωποι με τους εαυτούς μας ένα βήμα τη φορά. Η αντιμετώπιση των φόβων μας βοηθά στην ενδυνάμωση του μυαλού μας, και όσο πιο δυνατό είναι το μυαλό μας τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.
Μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία και μία από αυτές είναι να εκτεθούμε σε αυτά τα πράγματα που μας φοβίζουν. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον/αν ειδικό ψυχικής υγείας αν θέλουμε περαιτέρω καθοδήγηση ή αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας λύσεις για την αντιμετώπιση των φόβων μας.

Top

Pin It on Pinterest