Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών – Δίκτυο Πληροφόρησης & Καταγραφής Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Αυτοκτονίες Ιουλίου 2018

By: | Tags: | Comments: 0 | September 3rd, 2018

8 Αυγούστου 2018

Ο Ιούλιος αποτέλεσε το μήνα με τις περισσότερες καταγεγραμμένες αυτοκτονίες των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών – Δικτύου Πληροφόρησης & Καταγραφής του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, τα τελευταία δύο χρόνια τον Ιούλιο καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 50 αυτοκτονίες. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στο διάγραμμα, φέτος τον Ιούλιο σημειώνεται μία καίριας σημασίας αυξητική τάση με το συνολικό αριθμό να ξεπερνά τις 65 αυτοκτονίες συνιστώντας παράλληλα και τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό αυτοκτονιών για το 2018 έως και σήμερα.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η αύξηση των αυτοκτονιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να συνδέεται με την εποχική διακύμανση. Με τον όρο «εποχικότητα» αναφερόμαστε στις περιοδικές αλλαγές που σχετίζονται με τις εποχές του χρόνου. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, παρατηρείται μία αύξηση των αυτοκτονιών κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επιπρόσθετα, η εποχική διακύμανση εντοπίζεται τόσο στον παράγοντα του φύλου, όσο και τη μέθοδο αυτοκτονίας κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι τώρα δεδομένα και για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, για το μήνα Ιούλιο, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 82% με τις γυναίκες να ακολουθούν σε ποσοστό 18%. Στους άντρες, η ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες αυτοκτονίες ήταν άτομα παραγωγικής ηλικίας από 40 έως 49 ετών και ηλικιωμένοι (άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών). Αντίστοιχα, στις γυναίκες ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών σημειώθηκε στις ηλικίες 60 έως 64 ετών. Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας και για τα δύο φύλα ήταν ο απαγχονισμός σε ποσοστό 33% και ακολουθούν ο πνιγμός και η πτώση σε ποσοστά 17% και 9% αντίστοιχα. Επιπλέον, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη αποτέλεσαν τις περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών (24%) με την τελευταία να παραμένει στην υψηλότερη θέση με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών έως σήμερα για ολόκληρο το έτος. Τα παρόντα δεδομένα αναδεικνύουν το βιοκλιματικό παράγοντα ως μία πιθανή βασική παράμετρο της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και αντανακλούν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης.

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός, μπορεί να προληφθεί.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018  λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές

Top

Pin It on Pinterest