Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών: Στοιχεία Αυτοκτονιών για το Φεβρουάριο 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | March 16th, 2022

To Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας παραθέτει τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τις αυτοκτονίες για τον περασμένο Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων διαφοροποιήθηκε αισθητά σε σχέση με τα δεδομένα για τον ίδιο μήνα κατά τα τελευταία δύο χρόνια υποδεικνύοντας αισθητή αύξηση η οποία φτάνει τον αριθμό των αυτοκτονιών πριν το διάστημα της πανδημίας.
Αναλυτικότερα:
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 86% ενώ το ποσοστό των γυναικών ανήλθε στο 14%. Οι άνθρωποι ηλικίας 60 – 64 ήταν εκείνοι στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες.
Σε επίπεδο περιφερειών, η Θεσσαλία αποτέλεσε την περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών για τον τελευταίο μήνα χωρίς αυτό να υποδηλώνει την συγκέντρωση των αυτοκτονιών στην συγκεκριμένη περιφέρεια για όλο το έτος. Στην συνέχεια, ακολούθησαν η Πελοπόννησος και η Αττική. Τέλος, η πιο συχνή μέθοδος και για τα δύο φύλα ήταν ο απαγχονισμός και ακολούθησαν ο αυτοπυροβολισμός και η πτώση σε συμφωνία με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα έως τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας.
Τα δεδομένα για τις αυτοκτονίες τείνουν να σταθεροποιούνται ξανά στους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από το διάστημα της πανδημίας. Ενδεχομένως ο αντίκτυπος αυτού να σχετίζεται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της περιόδου οι οποίες ακόμη είναι εμφανείς και αντιμετωπίζονται ειδικότερα από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 συνεχίζουν την καταγραφή των θανάτων συλλέγοντας δεδομένα από όλη την επικράτεια της χώρας. Οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να αυξάνονται αγγίζοντας τους 500-600 καταγεγραμμένους θανάτους κάθε χρόνο.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

 

 

Top

Pin It on Pinterest