Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Παρεμβάσεις στο Δρόμο στην Covid-19 εποχή: Μία συνεχιζόμενη πρόκληση για την Δημόσια Υγεία

By: | Tags: | Comments: 0 | September 17th, 2020

Η «Παρέμβαση στο Δρόμο»,  αποτελεί σταθερά για την ΚΛΙΜΑΚΑ, για περισσότερο από 20 χρόνια, ένα σημαντικό εργαλείο δουλειάς, στον άξονα της ολιστικής παρέμβασης σε πληθυσμούς που διαβιούν σε ακραίες μορφές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα υγείας – ψυχικής υγείας. Η Ομάδα Παρέμβασης στο Δρόμο αδιάλειπτα βρίσκεται στο πεδίο υποστηρίζοντας τον άστεγο πληθυσμό αλλά και τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, γεγονός που δε θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε η στήριξη της ΚΛΙΜΑΚΑ και του ανθρώπινου δυναμικού της, δεδομένου ότι πρόκειται για μία ανεξάρτητη δράση.

Όλες μας οι παρεμβάσεις στηρίχθηκαν εξ αρχής και συνεχίζονται στη βάση της αυτοχρηματοδότησης από το φορέα, της εθελοντικής προσφοράς των μελών της Ομάδας αλλά και του συνόλου των εργαζομένων της ΚΛΙΜΑΚΑ, της υποστήριξης από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Κλίμαξ Plus» καθώς και της έμπρακτης αλληλεγγύης των δωρητών σε είδη α’ ανάγκης (τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, φαρμακευτικό υλικό κ.λπ.).

Η υγειονομική κρίση του Covid-19  επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα άτομα που διαβιούν εκτός στέγης/ή σε  επισφαλή στέγαση, εντείνοντας πολυδιάστατα την ευαλωτότητά τους. Σε αυτή τη συγκυρία, η έλλειψη στέγης, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται ως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, με τους αστέγους να αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό να νοσήσει αλλά και να μεταδώσει τον ιό. Την ίδια στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας (για τον γενικό πληθυσμό)μειώνουν και δυσκολεύουν  την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αστέγων υπηρεσίες (υγείας, στέγασης, κοιν. Πρόνοιας κά). Περισσότερη απομόνωση, ασυνέχεια στην ιατρική φροντίδα,  δυσχέρεια στη διευθέτηση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων, ανεπαρκής κάλυψη καθημερινής σίτισης κ.ά, αποτελούν βασικά ζητήματα, που μεταξύ άλλων, αποτυπώνουν την τρέχουσα δυσμενή κατάσταση. Καθοριστικός παράγοντας στα παραπάνω φαίνεται να συνιστά ο ψηφιακός αποκλεισμός των αστέγων (έλλειψη γνώσεων ή/και κατάλληλου εξοπλισμού) στη χρήση των υπηρεσιών.

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις νέες αναδυόμενες  ανάγκες που δημιούργησε η Covid -19 πανδημία, συνεχίζονται  ακόμα πιο εντατικά  και πιο στοχευμένα οι παρεμβάσεις μας στο δρόμο, με την  Ομάδα του Streetwork να βρίσκεται σταθερά 3 φορές/ την βδομάδα σε σημεία που διαβιούν άστεγοι, στην Αθήνα και στο Λ. Πειραιά.

Κατά το διάστημα Ιούνιος – Αύγουστος 2020, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινωνικής στήριξης στο δρόμο, κατέγραψαν και αντιμετώπισαν ανάγκες  σε πληθυσμό άνω των 250 αστέγων, ενώ στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας και στήριξης διενεργήθηκαν:

  • Διανομή άνω των 5.000 γευμάτων (ζεστά πιάτα), εμφιαλωμένων νερών, συμπληρωμάτων διατροφής και ειδών α’ ανάγκης
  • Καταγραφή και αξιολόγηση ιατρικού, νοσηλευτικού και κοινωνικού ιστορικού σε 120 άτομα
  • Επί τόπου νοσηλευτική φροντίδα –πρώτες βοήθειες σε περισσότερα από 75 άτομα
  • Διασύνδεση – παραπομπή ή/και εκπροσώπηση 95 ατόμων σε υπηρεσίες ά βαθμιας και β΄θμιας φροντίδας υγείας
  • Διασύνδεση και παραπομπή 87 ατόμων σε άλλες υπηρεσίες (οικονομικές, φοροτεχνικές, ΟΑΕΔ, κλπ)
  • Συμβουλευτική (ψυχολογική, νομική, εργασιακή κά) σε περισσότερα από 160 άτομα
  • Συνεχιζόμενη παραμένει σε κάθε παρέμβασή μας στο δρόμο η ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας  σύμφωνα με τις εκάστοτε τελευταίες εξελίξεις.

 

Top

Pin It on Pinterest