Στοιχεία αυτοκτονιών από το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου 2022
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ το διάστημα του πρώτου 15νθήμερου του Ιουλίου 2022.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, ο αριθμός των αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί έως τώρα εμφανίζεται ελάχιστο μειωμένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα για τα έτη 2019 έως 2022.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 74% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 26%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα ποσοστά που καταγράφονταν έως τώρα για τις τελευταίες. Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα, οι ηλικιωμένοι (άνθρωποι ηλικίας 65 και 85 και άνω) σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε αντιστοιχία με τα ήδη γνωστά μας στοιχεία σχετικά με την διαχρονική αντιπροσώπευση των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού στις πρώτες θέσεις του συνολικού αριθμού των αυτοκτονιών που καταγράφονται.
Οι πιο συχνές μέθοδοι αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν, αποτέλεσαν ο απαγχονισμός σε ποσοστό 26% και ο αυτοπυροβολισμός με ποσοστό 17%. Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων για τις πρώτες δεκαπέντε μέρες αυτού του μήνα συγκεντρώθηκε σε εκείνη της Δυτικής Ελλάδος σε ποσοστό 26% και ακολούθησε η Θεσσαλία σε ποσοστό 18%. Η πλειοψηφία των θανάτων πραγματοποιήθηκε εντός οικείας.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου αλλά παρά μόνο σκιαγραφεί μία πολύ μικρή εικόνα της πραγματικότητας των θανάτων που συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά. Οι αριθμός των αυτοκτονιών ολοένα και αυξάνεται κατά την πάροδο των τελευταίων ετών ιδιαίτερα και μετά την έλευση της πανδημίας και των επιπρόσθετων σοβαρών συνεπειών στην ψυχική υγεία του ήδη επιβαρυμένου πληθυσμού που έχει επιφέρει. Ο εκτιμώμενος αριθμός των αυτοκτονιών που έχουν σημειωθεί έως για το έτος 2022 στην Ελλάδα υπολογίζεται στους άνω των 400 και συνεχίζει να αυξάνεται αισθητά.
Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ενημερωνόμαστε διαρκώς μέσα από διάφορες πηγές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονίας 1018, οι εξυπηρετούμενοι και φίλοι του Κέντρου καθώς και επιζώντες (άνθρωποι που έχουν χάσει κάποιο οικείο πρόσωπο που αυτοκτόνησε) για αυτοκτονίες οι οποίες που είτε λόγω του στίγματος γύρω την ψυχική ασθένεια είτε λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη αυτοκτονική πρόθεση που οδήγησε στον θάνατο δεν λαμβάνουν το φως της δημοσιότητας και δεν αποστέλλονται επίσημα προς καταγραφή στην επίσημη στατιστική υπηρεσία μέσα από τα πιστοποιητικά θανάτου.
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών καταγράφει, ακόμη, στοιχεία που αφορούν τις αυτοκτονίες που λαμβάνουν χώρα σε μονάδες υγείας, καταστήματα κράτησης, στρατόπεδα, σημεία υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspots) και αυτοκτονίες σε επαγγέλματα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία (π.χ σώματα ασφαλείας). τα οποία λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μήνα και αποτελούν χώρους στους οποίους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι σαφώς εντονότερη. Σχεδόν κάθε μήνα συμβαίνουν έως και τρεις αυτοκτονίες σε κάποιο σημείο υψηλής επικινδυνότητας στην Ελλάδα. Αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των τόσων επιπρόσθετων κατηγοριών αιτιών θνησιμότητας μέσα στις οποίες υποκαταγράφονται πιθανές αυτοκτονίες μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος των τραγωδιών που συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά.
Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και διαδικασιών αποτύπωσης των θανάτων καθώς και η συμπερίληψη της ψυχολογικής αυτοψίας σε περιστατικά όπου σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο υποκρύπτεται ένας μη αμελητέος αριθμός αυτοκτονιών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προστασία της ζωής των ευάλωτων πληθυσμών.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας