Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία Αυτοκτονιών Ιουλίου 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | August 3rd, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, για τον Ιούλιο του 2022.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε, ότι ο καταγεγραμμένος αριθμός αφορά τις αυτοκτονίες, που κατάφερε να συλλέξει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών για το συγκεκριμένο μήνα, γνωρίζοντας, ότι η πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικά χρόνο είναι δύσκολη, με την υποκαταγραφή να είναι δεδομένη και τον πραγματικό αριθμό αυτοκτονιών, που έχουν σημειωθεί, να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπουμε κάθε Ιούλιο ανά έτος, τον αριθμό αυτοκτονιών. Συνολικά για τον Ιούλιο 2022 είχαμε 48 αυτοκτονίες. Παρατηρούμε, να σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών τον Ιούλιο 2018, ακολουθεί μείωση το 2019 και έπειτα αύξηση το 2020.


Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 73% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 27% ενώ οι ηλικιακές ομάδες με τις περισσότερες αυτοκτονίες για τον Ιούλιο 2022, από τα γνωστά μας στοιχεία, είναι 65-69 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών.


Στις μεθόδους αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερη είναι ο απαγχονισμός, από τα γνωστά μας στοιχειά, με ποσοστό 27%, η πτώση με ποσοστό 19% και ο αυτοπυροβολισμός με ποσοστό 19%. Συνολικά για το 2022 έως σήμερα, τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνονται στην πτώση, τον απαγχονισμό και τον αυτοπυροβολισμό.

Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων για αυτό το μήνα συγκέντρωσε η Δυτική Ελλάδα με 19% και ακολουθεί η Θεσσαλία με 17%, η Κεντρική Μακεδονία με 15% και η Αττική επίσης με 15%.
Tέλος, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας ενώ σημειώθηκαν ακόμη 4 αυτοκτονίες σε τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspot) της χώρας και 3 σε μονάδες υγείας.
Πρέπει, να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Εκτιμάται πως κάθε αυτοκτονία ισοδυναμεί με τουλάχιστον 15 – 20 μη θανατηφόρες απόπειρες για τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.

Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ

Top

Pin It on Pinterest