Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία Αυτοκτονιών του πρώτου 15νθήμερου του Σεπτεμβρίου 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | September 15th, 2022


Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών παρουσιάζει μία μικρή μείωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα για το 2021 και το 2019. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 85% και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 19%. Η ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες αυτοκτονίες αποτελούν έως τώρα οι άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών 55 – 59 ετών. Σε συνάρτηση με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, η πιο συχνή μέθοδος αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν ο αυτό-πυροβολισμός και η πτώση από ύψος. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών συγκεντρώνει η περιφέρεια της Πελοποννήσου ενώ η περιφέρεια που συγκεντρώνει τις περισσότερες αυτοκτονίες για ολόκληρο το έτος έως και σήμερα είναι η Κρήτη με ποσοστό 17%. Η πλειοψηφία των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικείας. Τέλος, από την αρχή του έτους 2022 έως σήμερα (15/09) έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 33 θάνατοι σε suicide hotspots, μονάδες υγείας, καταστήματα κράτησης και στρατόπεδα.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ξανά πως οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της αυτοκτονίας δεν αποτυπώνονται επαρκώς. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων να είναι στην ουσία πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, τουλάχιστον έως και 5 συνάνθρωποι μας αυτοκτονούν καθημερινά, όπως μπορεί να παρατηρηθεί από το παρακάτω γράφημα (τα στοιχεία αφορούν το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου) το οποίο συνεπάγεται τουλάχιστον 100 ημερήσιες απόπειρες αυτοκτονίας, αναρίθμητες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Από αυτούς, το 95% μπορούν να αποτραπούν εάν εφαρμοστούν αυτονόητες και ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις.
Eυχαριστούμε πολύ όλους όσους ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών. Η συνεισφορά τους είναι καταλυτική για την βέλτιστη λειτουργία του. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν ενεργά στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest