Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Στοιχεία Αυτοκτονιών του πρώτου 15νθήμερου του Αυγούστου 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | August 22nd, 2022



Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, για το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών παρουσιάζει 25% αύξηση από τον μέσο όρο της προηγούμενης 3ετίας. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 81% και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 19%.


Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, για το διάστημα το οποίο μελετάται, οι άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών 35 – 39 ετών και 50 – 54 ετών ήταν εκείνοι οι οποίοι σημείωσαν τους περισσότερους θανάτους. Η πιο συχνή μέθοδος αποτέλεσε ο απαγχονισμός, σε συμφωνία με τα ήδη γνωστά στοιχεία, ενώ ακολούθησαν η πτώση από ύψος και ο αυτό-πυροβολισμός ως επόμενες μέθοδοι.
Σε σχέση με τις περιφέρειες της χώρας, ο υψηλότερος αριθμός των θανάτων συγκεντρώθηκε σε αυτές της Κρήτης και της Αττικής, περιφέρειες στις οποίες διαρκώς σημειώνονται υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών ανά τα έτη.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε ότι η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων να είναι στην ουσία πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται. Κάθε μήνα το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών αποτυπώνει έναν μεγάλο αριθμό θανάτων που οφείλονται σε πτώση, πνιγμό, δηλητηρίαση, τροχαία ατυχήματα καθώς και σε άλλες κατηγορίες που δεν αναφέρονται εδώ των οποίων η αιτιολογία έχει καταγραφεί ως «τυχαία ή απροσδιόριστη».
Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός αριθμός των θανάτων που περιλαμβάνονται στον αριθμό των αυτοκτονιών που καταγράφονται ημερησίως από το Παρατηρητήριο προέρχεται από «άτυπες» ενημερώσεις εξυπηρετούμενων του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, επιζώντες αυτοκτονίας, καλούντες στην Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 καθώς και από ανθρώπους οι οποίοι εκτέθηκαν στην είδηση μιας αυτοκτονίας που έλαβε χώρα στην περιοχή τους ή στην γειτονία τους η οποία δεν έλαβε ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Αναλογιζόμενοι ότι μία αυτοκτονία αντιστοιχεί σε 15 με 25 απόπειρες αυτοκτονίας και αναρίθμητες αυτοτραυματικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τον αριθμό των μελλοντικών αυτοχείρων οι οποίοι αυτήν την στιγμή έχουν παρουσιάσει σαφή σημεία αυτοκτονικού κινδύνου επισκεπτόμενοι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάποιου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας έπειτα από κάποια μη θανατηφόρα απόπειρα αυτοκτονίας.
Η εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής των αποπειρών αυτοκτονίας που εισάγονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, η διασφάλιση προγραμματισμού ραντεβού επαναξιολόγησης (follow -up) των αυτοκαταστροφικών ασθενών εντός μίας εβδομάδας μετά την λήψη του εξιτηρίου καθώς και η ομαλή μετάβαση τους για παρακολούθηση σε εξωνοσοκομειακές μονάδες ψυχικής υγείας, πρακτικές που εφαρμόζονται από ετών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, κρίνονται παραπάνω από απαραίτητες. Παρεμβάσεις όπως η εισαγωγή μίας υπηρεσίας εντός των μονάδων υγείας με αντικείμενο αποκλειστικά την καταγραφή των αποπειρών αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών των ατόμων που τις επισκέπτονται μπορούν να αποβούν καίριες για την σαφή αποτύπωση του μεγέθους των τραγωδιών που, δυστυχώς, συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά καθώς και την αποτροπή ύπαρξης μελλοντικών θυμάτων αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, όπως αυτά καταγράφονται έως τώρα, τουλάχιστον τρεις συνάνθρωποί μας την ημέρα βάζουν τέλος στην ζωή τους υποφέροντας σιωπηλά. Οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να αποτραπούν αποτελεσματικά με την εφαρμογή χαμηλού κόστους παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω, σε ποσοστό έως και 95%.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest