Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Σχετικά με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας μετάβασης ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

By: | Tags: | Comments: 0 | March 27th, 2019

 

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το σύνολο εγγράφου που εστάλη από το φορέα στο Υπουργείο Υγείας & τις αρμόδιες αρχές στις 7/2/2019.

Σύμφωνα με την από 12/12/2018 με αρ. πρωτ.: Γ3α,β/Γ.Π.οικ.96899 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας γνωστοποιείται η εφαρμογή νέας και επικαιροποιημένης διαδικασίας μετάβασης των ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Υπουργείου, της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας αλλά και του συνόλου των Υ.ΠΕ., να βελτιώσουν και να εξορθολογήσουν τις εκάστοτε διαδικασίες με σκοπό την ταχύτερη, καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους ψυχικά πάσχοντες κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες θεωρούμε ότι θα ενισχύσουν την τρέχουσα προσπάθεια καθώς επίσης θα μπορέσουν, να αποτελέσουν λύση σε δυσλειτουργίες που ενδεχομένως παρουσιαστούν.

Θεωρούμε σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την εκπόνηση και περαίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας., να διαθέτει εμπειρία και συνάφεια γνωστικού αντικειμένου με το έργο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και καλή γνώση του τρόπου λειτουργίας και του εξειδικευμένου σκοπού, τον οποίο επιτελούν στο σύνολό τους οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να επισημάνουμε το παραπάνω, δεδομένου ότι ενδεικτικά, σε μία εσπευσμένη διαδικασία εφαρμογής των προβλεπόμενων από την αναφερόμενη εγκύκλιο διαδικασιών, σε Μ.Ψ.Α. που λειτουργεί ο φορέας παραπέμφθηκαν πρόσφατα δύο περιστατικά, που βρίσκονται εκτός της ομάδας στόχου της εν λόγω μονάδας, ενώ ένα εκ των οποίων είχε πρότερη διαμονή σε Μ.Ψ.Α. δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο αρνήθηκε την επανεισαγωγή του.

Φαίνεται, λοιπόν, να απουσιάζουν από την προβλεπόμενη διαδικασία οι ποιοτικές εκείνες προϋποθέσεις που θα καταστήσουν εφικτό τον ουσιαστικό στόχο λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικών Αποκατάστασης, την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την ενεργοποιητική κοινωνική ένταξη των χρόνιων ασθενών. Αντιθέτως, αγνοούνται βασικά προβλεπόμενα κριτήρια (θεραπευτική συνέχεια, τύπος Μονάδας, κοινωνικά κριτήρια κ.λπ.) με την επικράτηση μίας στείρας γραφειοκρατικής θεώρησης των σχετικών ενεργειών.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μονάδων, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με την υποδοχή δύσκολων περιστατικών ψυχικά πασχόντων, τα ποσοστά των οποίων ανέρχονται παγκοσμίως περίπου στο 13%. Αυτές οι μονάδες θα παρέχουν ιδιαίτερη φροντίδα και πλαίσιο για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ένταξης των ασθενών.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι  αποτελεί ακόμη ζητούμενο η εναρμόνιση των ΜΨΑ που λειτουργούν από ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ όχι μόνο σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και σε αριθμό εργαζομένων και ασθενών με στόχο την ποιοτικότερη απόδοση των μονάδων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και θεωρώντας πως κοινός γνώμονας των σχετικών ενεργειών για το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και η ουσιαστική εφαρμογή των αρχών της κοινοτικής ψυχιατρικής, παραμένουμε στη διάθεσή σας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναφερόμενα ζητήματα και να βελτιστοποιηθεί η σχετική διαδικασία.

 

Top

Pin It on Pinterest