Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

2021: Πώς να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία;

By: | Tags: | Comments: 0 | January 5th, 2021

Ένα από τα μαθήματα που σίγουρα πήραμε από το 2020 και μας συνοδεύει στο 2021 είναι η προτεραιότητα που οφείλουμε να δώσουμε στην ψυχική μας υγεία.  Η υγειονομική κρίση με το ξέσπασμα και την εξάπλωση της νόσου COVID-19, ο βομβαρδισμός από δυσάρεστες ειδήσεις και ο εγκλεισμός ενέτειναν υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό που διδαχτήκαμε με βεβαιότητα ήταν πως η φροντίδα της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας είναι εξίσου σημαντικές.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ψυχική μας υγεία;

Άφθονο φως
Το φως του ήλιου είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για τον εγκέφαλό σας. Η λήψη αρκετού ηλιακού φωτός βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη, ουσίες που βελτιώνουν την διάθεση.

Υγιεινή διατροφή
Η κατανάλωση σωστών τροφίμων βοηθά τόσο τον κίνδυνο λοιμώξεων όσο και την πρόληψη σε θέματα ψυχικής υγείας.
Εστιάστε στην κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, μαζί με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την ενίσχυση της διάθεσης.


Σωστός ύπνος
Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική σας κατάσταση και να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.
Ο σωστός ύπνος  βοηθά στη ρύθμιση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο σχετιζόμενες με την διάθεση και τα συναισθήματα σας.

Διαχείριση άγχους
Η διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση η οποία οφείλει να ξεπεραστεί. Η καταπολέμηση του οδηγεί στο να αισθανόμαστε πιο ενεργητικοί/ες, να αποδίδουμε καλύτερα και να διατρέχουμε λιγότερο κίνδυνο χειροτέρευσης της ψυχικής μας υγείας.

Άσκηση
Τα οφέλη της είναι γνωστά τόσο στην βελτίωση της σωματικής υγείας και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας καθώς καταπολεμά το άγχος και το στρες.

Σύνδεση
Η περσινή χρονιά αποτέλεσε εμπόδιο στην σύνδεση με τον περίγυρο μας με φυσική παρουσία. Είναι ωστόσο σημαντικό να παραμείνουμε συνδεδεμένοι/ες και να διατηρήσουμε καλές σχέσεις ακόμα και μέσω του διαδικτύου. Η ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία του ατόμου.

Κάντε πράγματα που αγαπάτε
Η αφιέρωση χρόνου σε δραστηριότητες που χαλαρώνουν και προκαλούν ηρεμία οδηγούν στην διατήρηση της ψυχικής υγείας σε επιθυμητό επίπεδο.

Ζητήστε βοήθεια
Η επικοινωνία με τα αγαπημένα πρόσωπα και η αναζήτηση ενός/μίας επαγγελματία ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν αποτελεί ταμπού για το 2021, αποτελεί αναγκαιότητα.

 

Top

Pin It on Pinterest