Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Bullying – εκφοβισμός και ψυχική υγεία των νέων

By: | Tags: | Comments: 0 | December 18th, 2019

Τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά την σχέση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και αυτοκτονίας με τον εκφοβισμό δεν εμπνέουν ανησυχία χωρίς βέβαια να λείπουν και περιπτώσεις νέων ανθρώπων που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία με ενδείξεις ότι ο εκφοβισμός που υφίσταντο είχε σχέση με την πράξη τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά αυτοκτονιών για την ηλικιακή ομάδα 15-19 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για τα έτη 2015 και 2016 (πιο πρόσφατα στοιχεία όπως προκύπτουν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ). Τα ποσοστά αυτά δεν απορρίπτουν το πρόβλημα του εκφοβισμού. Στην ΚΛΙΜΑΚΑ, ενθαρρύνουμε ανθρώπους που ανήκουν σε κάθε ηλικιακή ομάδα να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα τους παρέχοντας τους υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στοιχεία σχετικά με το Bullying

Oρισμός

Το 2014, Το Centers for Disease Control and Prevention έδωσε έναν ορισμό στο bullying. Τα κύρια στοιχεία του ορισμού περιλαμβάνουν την ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά, παρατηρούμενη ή υπονοούμενη ανισορροπία ισχύος, και επαναληπτική συμπεριφορά.

Ο ορισμός αναγνωρίζει δύο τρόπους και τέσσερις τύπους κατά τους οποίους κάποιος νέος μπορεί να υφίσταται ή να προκαλεί εκφοβισμό. Οι δύο τρόποι είναι ο άμεσος (όπως ο εκφοβισμός που λαμβάνει χώρα εν παρουσία του στοχευμένου ατόμου) και ο έμμεσος (όπως ο εκφοβισμός που δεν απευθύνεται άμεσα στο στοχευμένο άτομο όπως η διάδοση ψευδών γεγονότων για αυτό). Επιπροσθέτως, υπάρχουν τέσσερις τύποι που περιλαμβάνουν γενικότερες έννοιες όπως φυσικός, λεκτικός, σχεσιακός (προσπάθειες να βλάψουν την φήμη ή τις σχέσεις του στόχου) και καταστροφή της περιουσίας.

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί σε μία πληθώρα περιστάσεων και τοποθεσιών. Μερικές φορές μπορεί να γίνει διαδικτυακά ή τηλεφωνικά. Ο εκφοβισμός που συμβαίνει μέσω της χρήσης της τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένου τηλεφωνικών συσκευών, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, chat rooms, απευθείας τηλεφωνικού μηνύματος, και αναρτήσεων) θεωρείται ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ή cyberbullying περιλαμβάνει λεκτική επιθετικότητα (απειλητική ή κακοποιητική ηλεκτρονική επικοινωνία) και σχεσιακή επιθετικότητα (διάδοση κακολογιών ηλεκτρονικά). Περιλαμβάνει επίσης καταστροφή περιουσίας που προκαλείται από ηλεκτρονικές επιθέσεις που οδηγούν σε τροποποίηση, διάδοση, ζημιά ή καταστροφή των αποθηκευμένων ηλεκτρονικών πληροφοριών κάποιου νέου.

Ορισμένες ενέργειες εκφοβισμού μπορούν να εκπέσουν σε εγκληματικές κατηγορίες, όπως η παρενόχληση και τα κακοποιητικής φύσεως καψώνια.

Πρέπει να υπάρξει μία πιο προσεκτική χρήση στην έννοια του εκφοβισμού από τα Μ.Μ.Ε. καθώς πολλές φορές ο όρος χρησιμοποιείται εσφαλμένα για να περιγράψει συμβάντα όπως διαδικτυακοί καβγάδες ή αντιπαραθέσεις.

Τί γνωρίζουμε (Στοιχεία όσον αφορά τις Η.Π.Α.)

  • Ένας στους 3 ή 4 μαθητές στις Η.Π.Α. υποστηρίζουν πως έχουν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο, πολύ λιγότεροι έχουν υποστεί ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
  • Παρόλο που υπάρχει περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το θέμα του εκφοβισμού, ακόμα παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στα σημερινά σχολεία.
  • Οι νέοι που θεωρούνται διαφορετικοί από τους υπόλοιπους είναι πιο επιρρεπείς στο να υποστούν εκφοβισμό.
  • Ο εκφοβισμός επηρεάζει τους νέους συμπεριλαμβανομένου αυτών που υφίστανται εκφοβισμό, αυτούς που τον διαπράττουν και αυτούς που είναι μάρτυρες επαναλαμβανόμενου εκφοβισμού.
  • Συνήθως δεν είναι μία απλή αλληλεπίδραση μεταξύ του μαθητή που εκφοβίζει και του μαθητή που εκφοβίζεται. Αντιθέτως, συνήθως περιλαμβάνει ένα σύνολο μαθητών που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στον εκφοβισμό άλλων μαθητών.

Πρόληψη

  • Οι λύσεις κατά του εκφοβισμού μπορεί να μην είναι απλές. Η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει την ενημέρωση ολόκληρης της σχολικής μονάδας, μαθητές, οικογένειες, εργαζομένους, καθηγητές ώστε να δημιουργηθεί μία κουλτούρα με σεβασμό.
  • Αυτοί που παρεμβαίνουν όντας μάρτυρες του εκφοβισμού κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά.
  • Έρευνες έχουν δείξει πως οι ενήλικες, περιλαμβάνοντας τους γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εκφοβισμού με το να αφήνουν διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς μιλώντας στα παιδιά τους σχετικά με τον εκφοβισμό, με το να τα ενθαρρύνουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε, με το να επιδεικνύουν ευγένεια και σεβασμό, και να τα συμβουλεύουν να ζητάνε βοήθεια αν είναι αναμειγμένα σε περιστατικά εκφοβισμού.

Εκφοβισμός, Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά και Αυτοκτονία

Η σχέση μεταξύ του εκφοβισμού, της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και της αυτοκτονίας είναι περίπλοκη. Πολλές αναφορές απλοποιούν αυτή τη σχέση, υπονοώντας ή και αναφέροντας ευθέως ότι ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά ή αυτοκτονία. Τα γεγονότα λένε μία διαφορετική ιστορία, δεν είναι σαφές και είναι σχετικά επικίνδυνο ο εκφοβισμός να παρουσιάζεται ως η αιτία ή ο λόγος που οδηγεί σε αυτοκτονία ή ότι η αυτοκτονία είναι η απάντηση στον εκφοβισμό.

  • Έρευνα δείχνει πως ο επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει ή να χειροτερέψει την αίσθηση απομόνωσης, απόρριψης, αποκλεισμού και απελπισίας ακόμα και την κατάθλιψη και το άγχος που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονική συμπεριφορά.
  • Η πλειοψηφία των νέων που υφίστανται εκφοβισμό δεν παρουσιάζουν σημάδια αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
  •  Πολλοί νέοι που αυτοκτονούν έχουν πληθώρα παραγόντων ρίσκου που οδηγεί σε απόπειρα.
  • Κάποιες ομάδες νέων, όπως νέοι που είναι LGBTQI βρίσκονται σε αυξανόμενο ρίσκο αυτοκτονικής συμπεριφοράς, ακόμα και αν ο εκφοβισμός δεν είναι παράγοντας ρίσκου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι προφανές ότι ένας έφηβος σκέφτεται την αυτοκτονία, όπως όταν η αυτοκτονία φαίνεται να προκαλείται από ένα ιδιαίτερα κακό επεισόδιο εκφοβισμού.

Πηγή: Stopbullying.gov

Απόδοση:ΚΛΙΜΑΚΑ

 

Top

Pin It on Pinterest