Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Όταν οι Πανελλήνιες κινητοποιούν ακραίες συμπεριφορές

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | May 27th, 2014

Οι ημέρες των Πανελληνίων εξετάσεων και η περίοδος  αναμονής  και γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων που έπεται  του  απαιτητικού σχολικού έτους της Γ’ Λυκείου,  μπορούν να  επιφέρουν υψηλό στρες στους έφηβους μαθητές. Παρόλο που το ήπιο άγχος βοηθά στην επίτευξη στόχων, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία καθώς και στη δυνατότητα των εφήβων να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν υγιώς στρεσογόνα γεγονότα αργότερα στη ζωή τους.  Το στρες της απόδοσης αλληλεπιδρά και με  άλλους παράγοντες όπως είναι η στάση των γονιών και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια, η προσωπικότητα του εφήβου και η όποια προϋπάρχουσα ευαλωτότητα, προηγούμενες εμπειρίες, η αυτοεικόνα του, η ύψιστη σημασία που αποδίδεται στις πανελλήνιες εξετάσεις από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο.  Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων μπορεί να κινητοποιήσει σε ήδη ευάλωτους εφήβους ακραίες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας. Με αφορμή την αύξηση των κλήσεων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες από μαθητές που πρόκειται να δώσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και από γονείς, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που δίνει ένα άτομο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει, τους τρόπους που μπορούμε να το προσεγγίσουμε καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.

 

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να αντιληφθούν οι φίλοι του αυτοκαταστροφικού εφήβου, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τέτοιες αλλαγές είναι:

Καταθλιπτική διάθεση. Μπορεί να είναι ευσυγκίνητος ή ευερέθιστος και θυμωμένος. Μπορεί επίσης να είναι κυκλοθυμικός και συναισθηματικά ασταθής.

Αρνείται να παραστεί στις εξετάσεις

Έντονη αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος

Ανορεξία, ελλιπής διατροφή

Έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις, εφίδρωση, πανικός, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, διάρροιες κ.α.

Έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις, κλάματα, εκρήξεις θυμού κ.ά.

  Παραμελεί την εμφάνιση και την προσωπική υγιεινή

Δείχνει να μην ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του

Σκέφτεται ή μιλά για το θάνατο.  Μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις για το θάνατο λεκτικά είτε γράφοντας κάποιο κείμενο είτε ζωγραφίζοντας κάτι.

  Απομονώνεται πλήρως από τους φίλους και από την οικογένεια. Περνά πολύ χρόνο μόνος του και δε μοιράζεται καμία από τις σκέψεις του με τους άλλους.

Παράλληλα μπορεί να :

  Πενθεί για σημαντική απώλεια (θάνατος φίλου, θάνατος μέσα στην οικογένεια, χωρισμός από ερωτικό σύντροφο)
Δυσκολεύεται να κάνει φίλους, κάνει παρέα με συνομηλίκους που κάνουν χρήση αλκοόλ ή ουσιών, απομακρύνεται από συνομηλίκους με πιο υγιή συμπεριφορά.
Αυτοτραυματίζεται. Πολλοί αυτοκαταστροφικοί έφηβοι χαράσσονται με μαχαίρια, ξυράφια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Κάνει χρήση ουσιών.
Έχει στην κατοχή του όπλο ή άλλο θανατηφόρο μέσο.
Υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής διατροφής (μεταβολή στο βάρος, άρνηση να φάει μπροστά σε κόσμο, υπερβολική άθληση κλπ. )

Αν αντιληφθείτε τα παραπάνω σημάδια:

Να παίρνετε πάντα στα σοβαρά τα αυτοκαταστροφικά σχόλια.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ωθήσουμε κάποιον στην αυτοκτονία απλά και μόνο ρωτώντας τον αν σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του
. Ρωτήστε τον: αισθάνεσαι τόσο άσχημα που σκέφτεσαι την αυτοκτονία; έχεις σκεφτεί πώς θα το κάνεις;  έχεις ότι χρειάζεσαι για να το κάνεις; έχεις σκεφτεί πότε θα το κάνεις;
Προσπαθήστε να μην φανείτε σοκαρισμένος και ακούστε προσεχτικά όλα όσα έχει να σας πει. Ενδυναμώστε και ενθαρρύνετε, πείτε του ότι ανησυχείτε πολύ γι’ αυτόν.
Μην χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας και αν διατρέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας μην τον/την αφήσετε μόνο του/της.
  Ζητήστε βοήθεια αμέσως, καλέστε το 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Δεκελέων 50, Τ.Κ. 11854, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417162-3 Fax : 210-3417164
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr  www.klimaka.org.gr
1018 – 24ωρη γραμμή για την αυτοκτονία

 

 

Top

Pin It on Pinterest