Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΚΛΙΜΑΚΑ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

By: | Tags: | Comments: 0 | October 16th, 2023

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών (αγγλ.: trends), όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, τα στοιχεία συνεχίζουν να υποδεικνύουν μία μικρή μείωση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών σε σύγκριση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τον ίδιο μήνα τα έτη 2021 και 2022. Η ίδια παρατήρηση αφορά και τα στοιχεία του Αυγούστου 2023.
Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς με βάση την διεθνή βιβλιογραφία στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, το 15% με 20% των θανάτων που καταγράφονται ως «τυχαίοι» ή «αδιευκρίνιστοι» αποτελούν στην πραγματικότητα αυτοκτονίες.
Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια αυτής της μείωσης θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μία παράμετρος που ενδέχεται να συνέβαλλε σε αυτή την παρατήρηση αποτελεί η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα (όπως οι δασικές πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο και Αύγουστο και οι πρόσφατες πλημμύρες στο διάστημα του παρόντος μηνός).
Έχουμε δει ξανά και στο παρελθόν ότι κατά την έναρξη της παρουσίας ιδιαίτερα ψυχοπιεστικών γεγονότων (όπως π.χ. πόλεμοι, πανδημίες, ακραίες περιβαντολλογικές αλλαγές κ.α.) παρατηρείται συνήθως μείωση των αυτοκτονιών λόγω ίσως του αισθήματος της συλλογικότητας που αναδύεται και αίσθησης μιας κοινής «συμμαχίας» απέναντι σε μία μεγαλύτερη «απειλή» ενώ το διάστημα που ακολουθεί έπειτα από αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς συνήθως παρατηρείται αύξηση των θανάτων. Αναμένονται να δημοσιευτούν περισσότερα δεδομένα μόλις ολοκληρωθεί και ο επόμενος μήνας. Η σχέση της αυτοκτονικότητας με έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα αποτελεί σημείο ερευνητικού ενδιαφέροντος το Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ ενώ σύντομα αναμένεται να δημοσιευτούν σχετικά δεδομένα.
Αναλυτικότερα, για το διάστημα που μελετήθηκε, σύμφωνα με τα ήδη γνωστά μας στοιχεία, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες, σύμφωνα με τα ήδη γνωστά μας στοιχεία, η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 81% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 19%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών σημειώθηκε από ανθρώπους παραγωγικών ηλικιών (40 – 44 ετών).
Οι πιο συχνές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο απαγχονισμός, ο αυτό-πυροβολισμός και η πτώση από ύψος.
Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα εντός της οικείας των αυτοχείρων τις πρωινές ώρες και τα ξημερώματα. Τέλος, εντός του τελευταίου μήνα καταγράφηκαν τουλάχιστον 2 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας και αστυνομικά κρατητήρια.
Η αυτοκτονία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μείζονα ζητήματα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως και ως τέτοιο αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για κάθε μία αυτοκτονία έως και 316 άνθρωποι θα σκεφτούν σοβαρά να αυτοκτονήσουν, ενώ υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι θα επηρεαστούν από την αυτοκτονία ενός κοντινού τους προσώπου. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σφαίρα που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων. Η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συντονισμένες δράσεις και την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανάλογων ευθυνών από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ έχει προτείνει από ετών σαφείς και χαμηλού κόστους πολυεπίπεδες προληπτικές παρεμβάσεις οι οποίες, εάν είχαν εφαρμοστεί, θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την πλειοψηφία των αυτοκτονιών.
————————————————————————————————————-
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr
www.suicide-help.gr www.klimaka.org.gr

Top

Pin It on Pinterest