ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ SUICIDE HOTSPOT TΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Στις 20/1/2023 έγινε γνωστή η αυτοκτονία μιας γυναίκας στον Ισθμό της Κορίνθου. Η αυτοκτονία αυτή αποτέλεσε την 25η αυτοκτονία όπου έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο σημείο σύμφωνα με τα στοιχεία όπου συλλέγει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών από το 2012 έως και σήμερα ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εκτιμάται ότι τουλάχιστον 140 άτομα έχουν βάλει τέρμα στην ζωή τους σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspots) της χώρας την τελευταία 10ετία. Ο αριθμός αυτός δεν αποτυπώνει τις ακριβείς διαστάσεις του ζητήματος λόγω της δεδομένης παγκόσμιας υποκαταγραφής των αυτοκτονιών ενώ ο αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας που έχουν πραγματοποιηθεί στα σημεία αυτά παραμένει άγνωστος. Αυτός ο πρόωρος θάνατος αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την κρισιμότητα του ζητήματος της αυτοκτονίας ως πρόβλημα της δημόσιας υγείας αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής άμεσων προληπτικών παρεμβάσεων.
Ως hotspot αυτοκτονίας ή διαφορετικά ως σημείο υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία ορίζεται από την διεθνή βιβλιογραφία μία συγκεκριμένη τοποθεσία η οποία είναι προσιτή και προσβάσιμη από το κοινό και χρησιμοποιείται ως τόπος αυτοκτονίας. Τέτοιου είδους τοποθεσίες μπορούν να αποτελέσουν οι γέφυρες, τα ψηλά κτίρια, οι γκρεμοί, οι αγροτικές ή απομονωμένες τοποθεσίες και οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα αποτελούν ή έχουν αποτελέσει ανά καιρούς hotspot αυτοκτονίας εκ των οποίων ο υψηλότερος αριθμός συγκεντρώνεται στις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Αττικής όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ και το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχουν απευθύνει και συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις στους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή αποτελεσματικών και χαμηλού κόστους προληπτικών μέτρων στα συγκεκριμένα σημεία. Παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση φυσικών εμποδίων (π.χ. τοποθέτηση φραγμάτων), η τοποθέτηση πινακίδων με αναφορά σε τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας (όπως η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018), η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας ή ομάδων περιπολίας καθώς και η τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης με σκοπό την ενθάρρυνση των ανθρώπων που σκέφτονται την αυτοκτονία να αναζητήσουν βοήθεια όπως και την ενημέρωση για την δυνατότητα θεραπευτικής υποστήριξης σε επιζώντες αυτοκτονίας οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των αυτοκτονιών και την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018