ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΥΡΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΩΝ
Σύμφωνα με το ψυχιατρικό εγχειρίδιο DSM – V οι διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων αφορούν την αδυναμία του αυτό-ελέγχου, την παρορμητικότητα και την εκδήλωση συμπεριφορών που παρεκκλίνουν από τα κοινωνικά πρότυπα ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων. Συνήθως αποτελούν ένα ρεπερτόριο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που παρουσιάζονται κατά την παιδική ηλικία και τείνουν να επιμένουν κατά την ενήλικη ζωή. Γενικότερα, αυτές οι διαταραχές τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μία από αυτές αποτελεί και η πυρομανία η οποία αφορά την επαναλαμβανόμενη αδυναμία ελέγχου της ανάγκης του ατόμου να προβεί σε κάποια πράξη που να περιλαμβάνει το άναμμα πυρκαγιών. Οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της πυρομανίας στον γενικό πληθυσμό κυμαίνονται από 1% έως 3%.
Η πυρομανία χαρακτηρίζεται από μία έντονα συγκινησιακή διέγερση πριν την πράξη η οποία ακολουθείται από ευχαρίστηση και κυρίως ανακούφιση όταν πια εκδηλώνεται η πυρκαγιά ή συμμετέχει στην πυρόσβεση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι εμπρησμοί δε γίνονται για χρηματικό όφελος, ή ως κοινωνική-πολιτική ιδεολογία, ή για να κρύψει το άτομο κάποια εγκληματική ενέργεια, ή ως εκδίκηση, θυμός, ή ως απάντηση σε κάποια παραληρητική ιδέα, ή ψευδαίσθηση, ή στα πλαίσια νοητικής αναπηρίας, ή χρήση ουσιών αλλά εξυπηρετούν αυτήν του την ακατανίκητη επιθυμία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, επιπροσθέτως, ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συγχέεται η πυρομανία με τον εμπρησμό για άλλους προσωπικούς και κοινωνικό – οικονομικούς καθώς, όπως φαίνεται και από την διεθνή βιβλιογραφία, μόλις το 3% του συνολικού αριθμού των εμπρησμών σχετίζεται με την πυρομανία.
Τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της διαταραχής παραμένουν ακόμη άγνωστα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το γεγονός ότι τα δεδομένα για αυτήν κρίνονται ανεπαρκή λόγω του γεγονότος ότι τα άτομα που νοσούν είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια. Λόγω της συχνής συννοσηρότητας της με άλλες διαταραχές (συναισθηματικές, αγχώδεις, διαταραχές της προσωπικότητας κ.α.) όπως και της παρορμητικότητας που τις χαρακτηρίζει οι άνθρωποι με πυρομανία ή με κάποιες από τις υπόλοιπες διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Με άξονα τα παραπάνω, είναι σημαντικό η πυρομανία να αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας και όχι ως κάποια αξιόποινη πράξη, προσφέροντας στους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν την δυνατότητα πρόσβασης στις κατάλληλες πηγές βοήθειας ώστε να αναγνωρίσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτήν την διαταραχή και να αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος.
————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr