Στοιχεία αυτοκτονιών από το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου 2022
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ το διάστημα του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου 2022.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, ο αριθμός των αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί έως τώρα εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα για τα έτη 2020 έως 2022.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία οι άντρες σε ποσοστό 95% και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 5%. Δεν υπάρχει αντιπροσώπευση κάποιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στα περιστατικά αυτοκτονιών, καθώς αυτά μοιράζονται ισόποσα στις νεαρές ηλικίες (25 -29 ετών), στις παραγωγικές ηλικίες (45- 49 ετών) και στους υπερήλικες (75+) για το διάστημα που μελετάται. Σε επίπεδο περιφερειών, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος συγκεντρώνουν τα ίδια ποσοστά αυτοκτονιών για τον πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Τέλος, οι πιο συχνές μέθοδοι αυτοκτονίες αποτέλεσαν η πτώση, ο απαγχονισμός και ο αυτό-πυροβολισμός ενώ το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας.
Χρειάζεται για μία ακόμη φορά να επισημανθεί πως αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν παρά ην κορυφή του παγόβουνου και ότι σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη συνολική διάσταση του προβλήματος. Κάθε μήνα το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών αποτυπώνει έναν μεγάλο αριθμό θανάτων που οφείλονται σε πτώση, πνιγμό, δηλητηρίαση, τροχαία ατυχήματα καθώς και σε άλλες κατηγορίες που δεν αναφέρονται εδώ των οποίων η αιτιολογία έχει καταγραφεί ως «τυχαία ή απροσδιόριστη». Αυτό το ποσοστό μπορεί να αγγίξει έως και το 30%, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό.
Κάτι τέτοιο διαπιστώνεται σχεδόν καθημερινά και από τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών για τις οποίες ενημερωνόμαστε, μέσα από πληθώρα πηγών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κλήσεις στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018, αριθμός ο οποίος δεν έλαβε το φως της δημοσιότητας είτε λόγω του στίγματος γύρω την ψυχική ασθένεια είτε λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη αυτοκτονική πρόθεση.
H αυτοκτονία παραμένει μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως με 700.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τις χρόνιες προσπάθειες πρόληψης του ζητήματος παγκοσμίως, οι αυτοκτονίες συνεχίζουν να συμβαίνουν τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και διαδικασιών αποτύπωσης των θανάτων καθώς και η συμπερίληψη της ψυχολογικής αυτοψίας σε περιστατικά όπου σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο υποκρύπτεται ένας μη αμελητέος αριθμός αυτοκτονιών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην εφαρμογή έγκαιρων προληπτικών παρεμβάσεων και της προστασίας της ζωής των ευάλωτων πληθυσμών.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας