Στοιχεία Αυτοκτονιών Μαΐου 2022
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Μάιο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που καταγράφηκε ήταν μειωμένος σε σχέση με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών για τον ίδιο μήνα τα τελευταία τρία χρόνια ωστόσο αποτελεί ένας από τους υψηλούς αριθμούς που έχει καταγραφεί έως τώρα για το φετινό έτος.
Σε γενικές γραμμές, στην χώρα μας καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών κατά την διάρκεια των ανοιξιάτικών και θερινών μηνών όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν να είναι οι άντρες σε ποσοστό 85% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 15%. Οι άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών (45 – 49 ετών) αποτέλεσαν την ηλικιακή ομάδα με τις συχνότερες αυτοκτονίες κατά το παρόν διάστημα ενώ αρκετά υψηλός ήταν και ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στις ηλικίες 25 – 29.
Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού ήταν η πτώση από ύψος και ακολούθησαν ο απαγχονισμός και ο αυτό-πυροβολισμός. Φαίνεται ότι τους ανοιξιάτικους μήνες (Απρίλιος – Μάιος) παρατηρείται πιο συχνά η μέθοδος της πτώσης η οποία είναι η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιείται είτε αυτή καθ΄ αυτή είτε από κοινού μαζί με τον απαγχονισμό.
Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων (22%) για αυτόν τον μήνα συγκεντρώθηκε σε εκείνη της Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάιο καταγράφηκαν πέντε αυτοκτονίες στην Θεσσαλονίκη (4 άντρες και 1 γυναίκα, ηλικίες από 25 έως 50 ετών) με πτώση από ύψος εγείροντας προβληματισμούς σχετικά με την πιθανή ύπαρξη ανάδυσης μίας συστάδας/συμπλέγματος αυτοκτονιών στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Ως συστάδες ή συμπλέγματα (clusters) αυτοκτονιών ορίζονται οι πολλαπλές αυτοκτονίες που λαμβάνουν χώρα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ενίοτε εντός συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου. Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει την καταγραφή των θανάτων στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να εντοπιστεί έγκαιρα το συγκεκριμένο ζήτημα. Η έγκαιρη ανίχνευση αναδυόμενων συστάδων αυτοκτονιών μπορεί να αξιοποιηθεί προληπτικά για τον περιορισμό της διάδοσης μιμητικών συμπεριφορών και της χρονικής και γεωγραφικής εξάπλωσης των ίδιων των συστάδων.
Tέλος, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας ενώ σημειώθηκαν ακόμη δύο αυτοκτονίες σε τοποθεσία υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspot) της χώρας.
Οφείλουμε, να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Εκτιμάται πως κάθε αυτοκτονία ισοδυναμεί με τουλάχιστον 15 – 20 μη θανατηφόρες απόπειρες για τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική και τους ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Σημείωση: Η επόμενη ανάρτηση της σελίδας του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών θα αφορά τις αυτοκτονίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σχετικές προτάσεις για την πρόληψή τους.