ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι τάσεις των αυτοκτονιών (trends), όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Μάρτιο του 2023.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, τα στοιχεία υποδεικνύουν μία μικρή μείωση στον αριθμό των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα για τα έτη 2021 και 2022.
Αναλυτικότερα, για το διάστημα που μελετήθηκε η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 79% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 21%. Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών σημειώθηκε από άτομα ηλικίας 55 με 59 ετών. Οι πιο συχνές μέθοδοι ήταν ο απαγχονισμός, η πτώση από ύψος και ο αυτό-πυροβολισμός.
Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Θεσσαλία, την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα εντός της οικείας των αυτοχείρων τις πρωινές ώρες και τα ξημερώματα ενώ η Τετάρτη αποτέλεσε την ημέρα όπου καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός των αυτοκτονιών για αυτόν τον μήνα.
Τέλος, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας και τουλάχιστον 2 εντός μονάδων υγείας. Οι αυτοκτονίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για θανάτους οι οποίοι οφείλονται σε αυτοκτονίες, ωστόσο καταγράφονται με διαφορετική αιτία στα επίσημα πιστοποιητικά θανάτου. Εκτιμάται με βάση την διεθνή βιβλιογραφία στο πεδίο της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών ότι το 15% με 20% των θανάτων με τυχαία ή αδιευκρίνιστη αιτιολογία αποτελούν στην πραγματικότητα αυτοκτονίες.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ και το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχουν απευθύνει και συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων σε κάθε επίπεδο αρχής γενομένης από την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στο ζήτημα της αυτοκτονίας, την εκπαίδευση ατόμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι κλινικοί, οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και την έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους προληπτικές παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της Ελλάδος όπως η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων ή τοποθέτηση πινακίδων με αναφορά σε τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας. Τέλος, η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των αυτοκαταστροφικών ατόμων από την πολιτεία αποτελεί πάγιο αίτημα του φορέα.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους ανώνυμα ή επώνυμα συμμετέχουν στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών πληροφορώντας μας σχεδόν καθημερινά για σχετικά περιστατικά και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ακριβέστερη αποτύπωση του ζητήματος της αυτοκτονίας στην χώρα μας και με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψή του.
——————————————————————————
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr