25 Νοεμβρίου 2018-Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Η βία κατά των γυναικών είναι όχι μόνο ένα υπαρκτό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά από τα ίδια τα θύματα, ως θέμα ταμπού, με συναισθήματα φόβου ακόμα και προσωπικής ενοχής.
Το 1991 έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχτηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. H ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός σε σύναψη γάμου, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η διεθνική σωματεμπορία, ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελούν τις πλέον διαδεδομένες μορφές σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών
Βασικός πυρήνας της κουλτούρας και των υπηρεσιών της ΚΛΙΜΑΚΑ είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με σημαντικό αριθμό γυναικών που έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους έμμεσα ή άμεσα τη βία, τόσο εντός Αθηνών μέσα από τα Κέντρα Ημέρας , τα Οικοτροφεία, και τους Ξενώνες που λειτουργούμε όσο και στην επαρχία. Συγκεκριμένα, η πρωτοπόρος χρήση της τηλεψυχιατρικής μας έχει φέρει κοντά σε ευάλωτες γυναίκες σε πληθώρα περιοχών της Ελλάδος αλλά και σε κρατούμενες σε Καταστήματα Κράτησης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση. Το 80% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Μία στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των 15 ετών, ενώ υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για γυναίκες 18 έως 29 ετών.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα 2014-2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων.
Η έκθεση των γυναικών στη βία, και κυρίως η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία και η κακοποίηση από ερωτικό σύντροφο, αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοκτονική συμπεριφορά. Παιδιά με μητέρες που έχουν υποστεί κακοποίηση από το σύντροφο διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για μελλοντική εκδήλωση της αυτοκτονικότητας. Η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί, να θεωρηθεί αποτέλεσμα του ίδιου του «κύκλου» της βίας, της κανονικοποίησής της και της εξοικείωσης με τον σωματικό πόνο. Η γυναίκα αναγκάζεται να πειθαρχήσει απέναντι στον κακοποιητή, ελπίζοντας σε μία αλλαγή που δεν έρχεται ποτέ, νιώθοντας αβοήθητη και απομονωμένη, κουβαλώντας ένα τραύμα και προσπαθώντας, να προσαρμοστεί σε μία πραγματικότητα που μοιάζει αδιέξοδη.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι είναι σημαντικό, να υιοθετούνται ειδικές παρεμβάσεις σε γυναίκες με αυτοκτονική συμπεριφορά και παράλληλη έκθεση σε βία, αποτρέποντας την επιστροφή τους σε ένα βίαιο περιβάλλον και εξασφαλίζοντας την βελτίωση της σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής τους υγείας.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ, το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία-1018 είναι δίπλα σε όσες και όσους νιώθουν, ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, νιώθουν μόνοι, έχουν ανάγκη να μιλήσουν και σκέφτονται αυτοκαταστροφικά.
Όταν νιώθεις, ότι δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια.