Στοιχεία Αυτοκτονιών Απριλίου 2022
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Απρίλιο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών για τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος και αισθητά αυξημένος σε σχέση με τα δεδομένα των τελευταίων 4 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2022 έχουν καταγραφεί έως τώρα τουλάχιστον 200 θάνατοι κάτι το οποίο συνεπάγεται τουλάχιστον 2.000 άτομα που πενθούν, βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας.
Αναλυτικότερα όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, την πλειοψηφία των αυτοχείρων για τον μήνα Απρίλιο συνεχίζουν να αποτελούν οι άντρες σε ποσοστό 82% ενώ το ποσοστό των γυναικών ανήλθε στο 18%.
Οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας 40 -44 ετών αποτέλεσαν την ηλικιακή ομάδα στην οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες για αυτό το διάστημα ενώ στις ηλικίες 25 -29 και 70 -74 καταγράφηκαν μόνο αυτοκτονίες γυναικών.
Σε επίπεδο περιφερειών, η Κρήτη και η Θεσσαλία αποτέλεσαν τις περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών για τον τελευταίο μήνα. Οι περιφέρειες αυτές συγκεντρώνουν ανά καιρούς τα υψηλότερα ποσοστά από την αρχή του έτους ενώ η περιφέρεια της Κρήτης διαχρονικά συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά.
Τέλος οι πιο συχνές μέθοδοι αυτοκτονίας αποτέλεσαν ο απαγχονισμός, η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός σε συμφωνία με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα έως τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικίας ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες σε τοποθεσίες υψηλής επικινδυνότητας (suicide hotspots) και δύο ακόμη σε καταστήματα κράτησης.
Τα δεδομένα για τις αυτοκτονίες τείνουν να σταθεροποιούνται ξανά στους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από το διάστημα της πανδημίας κάτι που φέρνει ξανά πιο έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για ανάληψη στοχευμένων και εξειδικευμένων παρεμβάσεων πρόληψης της αυτοκτονίας στην χώρα μας. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για αυτοκτονίες και απόπειρες οι οποίες είτε παίρνουν δημοσιότητα είτε όχι ,δυστυχώς όμως έχουν κοινά χαρακτηριστικά . Μέσα από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών όπως και από την κλινική μας εμπειρία με τους χρήστες υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας έχουμε την δυνατότητα να έχουμε μία συνολική εικόνα για τα αίτια, τις διεργασίες και τους συντελεστές που σχετίζονται με μία αυτοκτονία. Εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της ψυχολογικής αυτοψίας έχουμε διαπιστώσει, ότι ένα μεγάλο μέρος των αυτοκτονιών που συμβαίνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.
Η συμβολή όλων όσων, ανώνυμα ή επώνυμα, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τις πληροφορίες τους στο έργο του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών είναι καταλυτική. Αυτή η ενεργή διαδικασία επικοινωνίας διαμορφώνει διαχρονικά πλέον, ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκτονιών έγκυρο και επίκαιρο σε συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σας παροτρύνουμε να συμβάλετε κι εσείς στην πρόληψη της αυτοκτονίας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3.
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ