ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Σεπτέμβριο του 2022.
O αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών παρουσιάζει μία μικρή μείωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα για το 2021 και το 2019. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων συνεχίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε, να είναι οι άντρες σε ποσοστό 76% και ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 24%.
Την πιο συχνή μέθοδο αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτό-πυροβολισμός. Οι περισσότερες αυτοκτονίες πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους ηλικίας από 55 έως 65 ετών. Οι περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου ήταν αυτές στις οποίες συγκεντρώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες. Η πλειοψηφία των θανάτων έλαβε χώρα εντός οικείας.
Οφείλουμε να επισημάνουμε, όπως κάθε φορά, πως οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της αυτοκτονίας δεν αποτυπώνονται επαρκώς. Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη με τον πραγματικό αριθμό των θανάτων να είναι στην ουσία πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται. Εκτιμάται ότι το ποσοστό της υποκαταγραφής ανέρχεται στο 15% με 20% κάτι που συνεπάγεται με περίπου 1.000 με 1.500 αυτοκτονίες ετησίως στην χώρα μας εάν αυτός ο αριθμός μπορούσε να συμπεριληφθεί στα επίσημα στατιστικά δεδομένα.
Τέλος, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως τόσο με βάση την πολυετή κλινική μας εμπειρία όσο και μέσα από την καθημερινή κλινική μας πρακτική με αυτοκαταστροφικούς ασθενείς ότι ένα μέρος αυτών είτε δεν έχει κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον είτε πολλές φορές και το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται νοσεί κάτι που καθιστά δύσκολη την εξασφάλιση της ασφάλειάς του και της ομαλής συνέχειας της θεραπείας του μετά από την αντιμετώπισης μιας αυτοκτονικής κρίσης.
Στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ σε μία προσπάθεια διαρκούς επαγρύπνησης και συνεχούς βελτίωσης της παροχής των υπηρεσιών μας σε αυτοκαταστροφικούς ασθενείς όπως και των διαδικασιών διασφάλισης της προστασίας της υγείας τους, έχουμε εισάγει από ετών μία υπηρεσία παρακολούθησης και επαναξιολόγησης (follow – up) η οποία παρέχεται στους ασθενείς μας τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση, ως μέρος της θεραπείας τους, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των σημείων μιας νέας αυτοκτονικής κρίσης, της πρόληψης μιας ενδεχόμενης υποτροπής κ.α. το οποίο μας επιτρέπει να βρισκόμαστε κοντά τους σε κάθε επίπεδο και να ενισχύουμε την προσπάθειά τους να ανακάμψουν. Μια υπηρεσία επαναξιολόγησης των αυτοκαταστροφικών ασθενών μειώνει τις πιθανότητες κινδύνου για αυτοκτονία και διασφαλίζει την έγκαιρη παροχή κατάλληλης φροντίδας σε αυτούς.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας