Μη θανατηφόρες Απόπειρες Αυτοκτονίας ή Μελλοντικές Αυτοκτονίες;
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τόσο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας όσο και της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 της ΚΛΙΜΑΚΑ έχουμε λάβει ενημέρωση για πολυάριθμές μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφικές ή παρα-αυτοκτονικές συμπεριφορές. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, οι αυτοκτονίες που καταγράφονται επίσημα ή λαμβάνουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου καθώς για κάθε μία αυτοκτονία συμβαίνουν 15 – 25 μη θανατηφόρες απόπειρες αλλά και αναρίθμητες αυτό-καταστροφικές συμπεριφορές οι οποίες δεν καταγράφονται αντανακλώντας τις τεράστιες διαστάσεις και πολλαπλές πτυχές του ζητήματος. Οι μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου τόσο για το διάστημα που εκδηλώνονται αλλά παράλληλα αποτελούν ισχυρό δείκτη επανάληψης αυτών στο μέλλον. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που πραγματοποιούν κάποια απόπειρα αυτοκτονίας , θα την επαναλάβουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την τελευταία φορά που αναζήτησαν βοήθεια από κάποια υγειονομική υπηρεσία ή υπηρεσία ψυχικής υγείας.
Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι σημαντικό να νοούνται, εκτός των άλλων, ως ένα μέσο κατανόησης των βαθύτερων αιτιών πίσω από τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές καθώς και των διεργασιών της αυτοκτονίας. Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση σημαντικών δεδομένων από το ιστορικό του ατόμου από τους επαγγελματίες υγείας, όπως τα αίτια που προκάλεσαν την απόπειρα, το ιστορικό προηγούμενων αποπειρών, καθώς και η ύπαρξη οικογενειακού ψυχιατρικού ιστορικού και ιστορικού αυτοκτονίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αλγόριθμος εντοπισμού των ομάδων υψηλού κινδύνου, αλλά και ως ένας μοχλός ενεργοποίησης συναγερμού για εφαρμογή άμεσων παρεμβάσεων. Τέλος, η ανάγκη για αποτελεσματικές και έγκαιρες στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας στην χώρα μας γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από επιτακτική για την δημιουργία ενός πολυδιάστατου ασφαλούς πλαισίου για τον ευάλωτο πληθυσμό.
Στο πλαίσιο της συνέχειας της φροντίδας των ατόμων με αυτοκαταστροφικές σκέψεις και συμπεριφορές, όπως και διασφάλισης του έγκαιρου εντοπισμού μίας αυτοκτονικής κρίσης ή υποτροπής, στην ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, η τηλεφωνική υπηρεσία επαναξιολόγησης (follow up) που προσφέρεται σε άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.