Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Άλλη μια Ενδονοσοκομειακή Αυτοκτονία

By: | Tags: | Comments: 0 | April 13th, 2024

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε για την πρόσφατη αυτοκτονία ενός άντρα που έλαβε χώρα εντός του νοσοκομείου των Χανίων της Κρήτης φτάνοντας τον αριθμό αυτοκτονιών που έχουν λάβει χώρα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο στις 10 σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ ενώ χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τον αριθμό των αποπειρών αυτοκτονίας για τις οποίες δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Από το 2012 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 18 αυτοκτονίες εντός νοσοκομείων της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου ενώ συνολικά από τα τελευταία 10 χρόνια βιώνουμε την τραγική απώλεια περισσότερων από 100 συνανθρώπων μας ενώ χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως οι συνέπειες δεν σταματούν σε αυτούς τους 100 θανάτους, καθώς μία αυτοκτονία επηρεάζει πολύ περισσότερα άτομα του περίγυρου του θανόντα οι οποίοι, εκτός από την οδύνη της απώλειας καλούνται να διαχειριστούν το στίγμα της αυτοκτονίας. Αναρωτιόμαστε πόσοι άνθρωποι ακόμη πρέπει να χάσουν τη ζωή τους προτού ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της αυτοκτονίας εντός των νοσοκομείων;
Οι αυτοκτονίες αυτές αποτελούν τραγικές απώλειες οι οποίες αφήνουν ανεξίτηλες πληγές όχι μόνο στους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος που μένουν πίσω αλλά και στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) καθώς και στους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος (συν – νοσηλευόμενοι, συγγενείς άλλων ασθενών, επισκέπτες κ.α.).
Η επανειλημμένη ανάδειξη της ανάγκης για αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου αντιμετώπισης ατόμων με αυτοκαταστροφικές τάσεις σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα είναι επιβεβλημένη. Αναγνωρίζοντας τον όγκο της εργασίας και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές μονάδες, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε προσεκτικά τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές τις πρόωρες απώλειες ζωής.
Ενθαρρύνουμε για μία ακόμη φορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ενεργοποιήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες και οι πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν σε ανεπαρκή προστασία των ασθενών. Επιπλέον, επισημαίνουμε την ανάγκη εισαγωγής σαφών πρωτοκόλλων πρόληψης της αυτοκτονίας στα νοσοκομεία, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές.
Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει καταρτίσει πρωτόκολλα για την πρόληψη της αυτοκτονίας εντός Μονάδων Υγείας, τα οποία και αποτελούν τμήμα του εκπαιδευτικού υλικού στα αντίστοιχα προγράμματα του Κέντρου για επαγγελματίες υγείας.

Top

Pin It on Pinterest