Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | May 4th, 2023

Με αφορμή την αυτοκτονία ενός άντρα στις σιδηροδρομικές γραμμές του ΗΣΑΠ στην στάση «Άγιος Νικόλαος» κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε κάποια κρίσιμα δεδομένα που υποδεικνύουν την άμεση αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων σε επίπεδο πρόληψης των αυτοκτονιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ κατά τα έτη 2015 έως 2023 σημειώθηκαν τουλάχιστον 47 αυτοκτονίες σε σταθμούς Μετρό, Ηλεκτρικού και τρένων σε ολόκληρη την χώρα ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τις πολυάριθμες απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν πραγματοποιηθεί ανά καιρούς στις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Η πλειοψηφία των θανόντων ήταν άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών (από 30 έως 54 ετών) ενώ η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πτώση είτε απ’ ευθείας στις σιδηροδρομικές γραμμές είτε σε διερχόμενο συρμό. Ενδεικτικά, στο παρακάτω διάγραμμα αναφέρονται οι σταθμοί όπου έχουν καταγραφεί έως και σήμερα οι περισσότεροι θάνατοι χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί αποτελούν σημεία υψηλότερης επικινδυνότητας σε σύγκριση με άλλα σημεία των υπόλοιπων Μ.Μ.Μ.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στα θανατηφόρα μέσα, αποτελεί μία εκ των κυριότερων στρατηγικών για την πρόληψη της αυτοκτονίας, με τις ισχυρότερες ενδείξεις αποτελεσματικότητας. Αν και θεωρείται ικανοποιητική η εξαγγελία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., σχετικά με το σύστημα θυρών επί των αποβάθρων που θα διαθέτει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί αντίστοιχα προστατευτικά μέτρα τόσο στο Μετρό της Αθήνας όσο και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Ενδεικτικά, κάποια προληπτικά μέτρα που προτείνονται διεθνώς, εκτός της τοποθέτησης συρόμενων πορτών στην άκρη της αποβάθρας, αποτελούν η σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων με σαφή αναφορά σε τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας (όπως πχ. η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018), χαντάκια απορροής καθώς και η αύξηση του φωτισμού ή χρήση blue light κ.α.
Η αναγκαιότητα εφαρμογής άμεσων προληπτικών μέτρων καταδεικνύεται έντονα , πέρα από το προφανές κόστος σε επίπεδο απώλειας ζωών, και από το γεγονός ότι με βάση διεθνείς έρευνες στο πεδίο των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, οι αυτοκτονίες που πραγματοποιούνται σε σταθμούς Μετρό και τρένων έχουν σαφείς ψυχολογικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στις εταιρείες διαχείρισης μέσων μεταφοράς, στους εργαζόμενους και τους μάρτυρες του συμβάντος αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στον ψυχισμό των τελευταίων προκαλώντας προβλήματα ακόμη και σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης.
Κάθε αυτοκτονία είναι ένα τραγικό γεγονός με εκτεταμένες συνέπειες αλλά και ευθύνες. Η προστασία της ζωής των ευάλωτων συνανθρώπων μας αποτελεί υπόθεση όλων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την πολιτεία και τους φορείς των μεταφορικών μέσων σταθερής τροχιάς κρίνεται απαραίτητη.
——————————————————————————
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest