Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

By: | Tags: | Comments: 0 | November 7th, 2022

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στοιχεία των τάσεων των αυτοκτονιών, όπως καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ για τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2022 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός που έχει ως τώρα σημειωθεί, σε σύγκριση με τα δεδομένα του Κέντρου για τον ίδιο μήνα τα τελευταία 9 χρόνια, με τις αυτοκτονίες να ξεπερνούν τους 50 μηνιαίους θανάτους.


H πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες σε ποσοστό 72% και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 28%. Σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες, οι άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών (ηλικίας άνω των 40) ήταν εκείνοι που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Η πιο συχνή μέθοδος ήταν ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτό-πυροβολισμός. Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Αττική και την Πελοπόννησο. Οι περισσότερες αυτοκτονίες συνέβησαν εντός της οικείας των αυτοχείρων κατά τις μεσημεριανές και πολύ πρωϊνές ώρες.


Καθημερινά τουλάχιστον δύο συνάνθρωποι μας βάζουν τέλος στην ζωή τους ενώ οι 50 καταγεγραμμένοι θάνατοι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου του εύρους των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών καθώς επίσημα καταγράφεται πολύ μικρότερος αριθμός από τον πραγματικό λόγω μιας πλειάδας λόγων συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών νορμών και του στίγματος γύρω από την αυτοκτονία και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Οι 50 αυτοκτονίες συνεπάγονται τουλάχιστον 1000 μηνιαίες απόπειρες αυτοκτονίας και αναρίθμητους αυτοτραυματισμούς και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ενώ τουλάχιστον 500 άτομα πενθούν την απώλεια ενός οικείου προσώπου που αυτοκτόνησε βιώνοντας επιπρόσθετα το βάρος του στίγματος και του αποκλεισμού και αντιμετωπίζοντας ακόμη και οι ίδιοι τον κίνδυνο της αυτοκτονίας λόγω της γενετικής επιβάρυνσης αυτού του νοσήματος.
Ακόμη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου, καταγράφηκαν μέσα στον ίδιο μήνα τουλάχιστον 3 αυτοκτονίες αστυνομικών ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 αυτοκτονίες σε καταστήματα κράτησης, 18 σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας, 8 σε μονάδες υγείας και ένας σε στρατόπεδο. Οι αυτοκτονίες αυτές θα μπορούσαν να προληφθούν με σαφείς και χαμηλού κόστους προληπτικές παρεμβάσεις. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αυτοκτονίας. Επιπρόσθετα, ήδη υπάρχουσες πρακτικές όπως πχ. η απομάκρυνση του όπλου από έναν στρατευόμενο ή αστυνομικό μπορεί να έχουν ως στόχο την προστασία από τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, παρόλα αυτά, εάν δεν πραγματοποιηθούν με άξονα την φροντίδα του ατόμου ή έχουν συνέπειες στην επαγγελματική του πορεία μπορεί να αποδειχθούν στην πραγματικότητα βαθιά στιγματιστικές εντείνοντας τον κίνδυνο της αυτοκτονίας μελλοντικά.
Η πρόληψη της αυτοκτονίας αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανάλογων ευθυνών από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. H εισαγωγή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων αναγνώρισης των αυτοκαταστροφικών ατόμων και παροχής φροντίδας σε αυτά εντός μονάδων υγείας, σχολείων, στρατοπέδων καθώς και εντός της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, πρακτικές δεδομένες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποτρέψει έως και το 95% των αυτοκτονιών.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest