Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑ

By: | Tags: | Comments: 0 | April 5th, 2023

Brain scans may help mental health professionals unravel clues about which people are most likely to commit suicide.

Ο όρος «αυτοκτονική κρίση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ψυχολογικές διαδικασίες που παρουσιάζονται κάποιες μέρες, ώρες ακόμη και λεπτά πριν από μία απόπειρα αυτοκτονίας. Ονομάζεται «κρίση» καθώς χαρακτηρίζεται από την συνήθως βραχεία αλλά οξεία διατάραξη των ψυχικών λειτουργιών του ατόμου και υποδηλώνει ότι εκείνη την στιγμή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να κάνει κακό στον εαυτό του και χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε διαφορετικά και ως ο «προθάλαμος» της αυτοκτονίας.
Μία από τις εμπειρίες του μας μετέφερε μία εξυπηρετούμενη του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας όπου, έπειτα από παραχώρηση της άδειάς της, κοινοποιούμε κάποιες από τις φράσεις χρησιμοποίησε για να μας περιγράψει τις εσωτερικές διαδικασίες που βίωσε λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει απόπειρα αυτοκτονίας τραυματίζοντας τον εαυτό της με αιχμηρό αντικείμενο. Πρόκειται για μία γυναίκα μέσης ηλικίας η οποία λάμβανε παρακολούθηση από επαγγελματία ψυχικής υγείας στο παρελθόν και είχε διακόψει την φαρμακευτική της αγωγή ως απόρροια της επιδείνωσης της ψυχολογικής της κατάστασης.
Όπως μας περιέγραψε έπειτα από μία περίοδο όπου αισθανόταν διαρκώς ότι «βρίσκεται σε αδιέξοδο» άρχισε να αισθάνεται ότι «δεν είχε τον έλεγχο του μυαλού της» και αισθανόταν «εγκλωβισμένη σαν να βρισκόταν σε ένα πολύ βαθύ πηγάδι». Εκείνη την στιγμή βίωνε έντονη δυσφορία και αίσθημα δυσβάσταχτου ψυχικού πόνου από τον οποίο «η διαφυγή έμοιαζε ανύπαρκτη». Αδυνατούσε να φανταστεί τον εαυτό της στο μέλλον ενώ πίστευε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να την βοηθήσει». Όταν πραγματοποίησε την απόπειρα αυτοκτονίας και αντικρίζοντας το τραύμα που είχε επιφέρει στον εαυτό της συνειδητοποίησε ότι εγκέφαλός βρισκόταν ως εκείνη την στιγμή σε «black out» από το οποίο ξαφνικά βγήκε κάτι που την κινητοποίησε να καλέσει εν τέλει για βοήθεια και να μεταφερθεί στα επείγοντα μεγάλου νοσοκομείου.
Μετά την αντιμετώπιση και ύφεση της υποτροπής της έπειτα από την παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ η ασθενής μας ανέφερε ότι το σημαντικότερο κομμάτι που αποκόμισε από την θεραπεία της ήταν η επίγνωση των σημείων της επιβάρυνσης της ψυχικής της κατάστασης η αναγνώριση των οποίων θα την κινητοποιήσουν να αναζητήσει έγκαιρα βοήθεια στο μέλλον.
Η εις βάθος κατανόηση της αυτοκτονικής διεργασίας είναι απαραίτητη για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους αυτοκαταστροφικούς ασθενείς, την κλινική τους προσέγγιση αλλά και τον σχεδιασμό της διασφάλισης της προστασίας της ζωής τους τόσο σε παρόντα όσο και σε μελλοντικό χρόνο.
Η παρέμβαση στην αυτοκτονική κρίση αποτελεί τον σκοπό της λειτουργίας της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 που λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση.
– Εάν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας
– Εάν ανησυχείτε για κάποιο οικείο σας πρόσωπο
– Εάν έχετε βιώνετε την απώλεια ενός οικείου σας προσώπου που αυτοκτόνησε
Καλέστε άμεσα στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018
————————————————————————–
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest