Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αριθμός Αυτοκτονιών ανά Φύλο κατά τα Έτη 2011-2021 – Πηγή ΕΛ.ΣΤΑΤ

By: | Tags: | Comments: 0 | March 26th, 2024

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τουλάχιστον 400 άντρες και 100 γυναίκες βάζουν τέλος στην ζωής τους κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνεται και στην παρακάτω κάρτα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά δεδομένα καθώς οι αυτοκτονίες υποκαταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως η κατάθλιψη, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία, αν και παρουσιάζεται σε παρόμοια ποσοστά και στα δύο φύλα, τείνει να υπο-διαγιγνώσκεται στους άντρες ακριβώς επειδή οι τελευταίοι είτε δεν συζητούν ανοιχτά για αυτά που αισθάνονται είτε υποτιμούν τις δυσκολίες τους είτε δεν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια.
Για τις γυναίκες, παρά τα χαμηλά ποσοστά, φαίνεται ότι σε βάθος 10ετίας οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν, ενώ κατά τα έτη 2015 – 2020 παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις των αυτοκτονιών στην ηλικιακή ομάδα των 75 – 79 ετών όπως και στις νεαρές ηλικίες από 15 – 19 ετών και 20 – 24. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν με κατάθλιψη από ότι οι άντρες, ωστόσο είναι πιο πιθανό να απευθυνθούν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για βοήθεια σε σύγκριση με τους τελευταίους. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις ορμονικές και βιολογικές αλλαγές που κινητοποιούν ή επιδεινώνουν την αυτοκτονικότητα στις γυναίκες σε κρίσιμες περιόδους όπως η περιγεννητική (ο χρόνος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έως και τον πρώτο χρόνο μετά την κύηση), η εμμηνόπαυση και οι κύκλοι της έμμηνου ρύσης.
Η καταπολέμηση απαρχαιωμένων και διαστρεβλωμένων έμφυλων αντιλήψεων, η προώθηση υγιών διαστάσεων της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας, η ενθάρρυνση των αντρών να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια, η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων της αυτοκτονίας καθώς και η παροχή στοχευόμενων και εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο της αυτοκτονίας σε άντρες και γυναίκες.

Top

Pin It on Pinterest