Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοκτονίες και Διαπραγμάτευση

By: | Tags: | Comments: 0 | October 31st, 2023

📢 ΚΛΙΜΑΚΑ: ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ & ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
📍 Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, μετά από τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κοζάνη και την αυτοκτονία του 42χρονου, καθώς και τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της αστυνομίας να προσεγγίσει τον αυτόχειρα, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής, προσεγγίζοντας το βίωμα της αυτοκτονίας μέσα από τα μάτια του διαπραγματευτή:
ℹ Η αντιμετώπιση του διαπραγματευτή που έχει βιώσει την αυτοκτονία ενός ατόμου προσπαθώντας να βοηθήσει είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Οι διαπραγματευτές εκτίθενται σε υψηλό ψυχολογικό στρες και μια τέτοια κατάληξη μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
ℹ Εθελοντισμός: Καταρχάς είναι ουσιώδες για το διαπραγματευτή να θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση. Αν είναι μια απλή διαταγή, ο διαπραγματευτής μπορεί να μην είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για την πρόκληση που έχει μπροστά του.
ℹ Ψυχολογική Υποστήριξη: Ο διαπραγματευτής πρέπει να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους/ες θεραπευτές/τριες, ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, που μπορούν να παράσχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στη διαχείριση του τραύματος.
ℹ Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση και η κατάρτιση μπορούν να βοηθήσουν το διαπραγματευτή να αντιλαμβάνεται τα λάθη, να μαθαίνει από αυτά και να ενισχύει τις δεξιότητές του.
ℹ Στήριξη και Κατανόηση: Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του σε αυτή τη διαδικασία.
ℹ Επαγγελματική Υποστήριξη: Ίσως να χρειαστεί επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη ή συμβουλευτική για να διαχειριστεί τα συναισθήματα του γεγονότος.
ℹ Όχι κατηγορίες: Είναι κρίσιμο να μην κατηγορηθεί ο διαπραγματευτής για το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν έχει κάνει όλα όσα ήταν δυνατά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
ℹ Παρακολούθηση: Κάθε διαπραγματευτής που έχει βιώσει ένα τέτοιο γεγονός θα πρέπει να παρακολουθείται για σημάδια μετατραυματικού στρες (PTSD) ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
ℹ Λαμβάνοντας άδεια : Ενδεχομένως, να χρειαστεί να κάνει ένα “διάλειμμα” από τα καθήκοντά του για να ανακτήσει την ψυχική του ισορροπία.
❗️ Είναι κρίσιμο να κατανοηθεί, ότι ο διαπραγματευτής έπραξε το καλύτερο που μπορούσε στη δεδομένη κατάσταση, τη δεδομένη στιγμή.
❗️ Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων και η ευθύνη δεν πρέπει να αποδίδεται αποκλειστικά σε μία μόνο πράξη ή σε ένα άτομο.

Top

Pin It on Pinterest