Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοκτονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο: Δεδομένα από την ετήσια έκθεση του Πανεπιστημίου του Manchester

By: | Tags: | Comments: 0 | July 8th, 2022

Παρακάτω παρουσιάζονται στοιχεία για τις αυτοκτονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με δεδομένα από την ετήσια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Manchester που περιλαμβάνει δεδομένα θνησιμότητας αυτοκτονίας του γενικού πληθυσμού από το 2009 έως το 2019 και δημοσιεύτηκε μέσα στο 2022.Τα στοιχεία αφορούν ανθρώπους που έχουν απευθυνθεί σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, κατά τα έτη 2009 – 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 66.991 αυτοκτονίες κάτι το οποίο συνεπάγεται 6.090 θάνατοι ετησίως. Το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 8% τα έτη 2018 – 2019 σε σύγκριση με το 2017 και η αύξηση αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα. Ακόμη, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων με την μέθοδο του απαγχονισμού και της αυτό-δηλητηρίασης τα έτη 2018 – 2019.


Ακόμη, την περίοδο 2009 – 2019 σημειώθηκαν 18.268 αυτοκτονίες ατόμων που απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας εντός ενός χρόνου πριν από την αυτοκτονία (1.661 θάνατοι ετησίως) το οποίο συνεπάγεται το 27% του συνόλου των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν.
Η πλειοψηφία των ατόμων είχαν ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας ή κάποιας αυτοτραυματιστικής συμπεριφοράς στο παρελθόν (64%) ενώ περίπου οι μισοί έπασχαν από κάποια συναισθηματική διαταραχή (κατάθλιψη, διπολική διαταραχη). Eπιπρόσθετα, 5.218 ασθενείς αυτοκτόνησαν ενώ βρίσκονταν σε νοσηλεία (είτε ενδονοσομειακή είτε εξωνοσοκομειακή). Περίπου οι μισοί από αυτό το ποσοστό είχαν έρθει σε επαφή με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας την εβδομάδα πριν από την αυτοκτονία ενώ το 84% των ασθενών εκτιμήθηκαν από τους επαγγελματίες ως χαμηλού κινδύνου.

Τέλος, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των αυτοκτονιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω δεδομένα, η πρόληψη της αυτοκτονίας αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία η οποία οφείλει να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας οι οποίοι αποτελούν δομικό κομμάτι της.
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα, Ψυχολόγος – Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Πλουμή Βασιλική – Στατιστικολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Πηγές: The National Confidential Inquiry into Suicide and Safety
in Mental Health. Annual Report: UK patient and general
population data, 2009-2019, and real time surveillance data.
2022. University of Manchester.

Top

Pin It on Pinterest