Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

By: | Tags: | Comments: 0 | June 13th, 2023

Με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της είδησης για τις αυτοκτονίες δύο αστυνομικών στην Κρήτη, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το αδικαιολόγητο «γιατί» της αυτοκτονίας. Δυστυχώς, αν και οι έρευνες για τα περιστατικά συνεχίζονται αυτή τη στιγμή, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα οδηγήσουν στα βαθύτερα αίτια των θανάτων και δυστυχώς τα ίδια αίτια και λάθη θα έχουν ως αποτέλεσμα την επανάληψη των ίδιων τραγικών εγκλημάτων. Η πρόληψη της αυτοκτονίας αφορά τη λήψη σαφών και στοχευμένων πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμε άλλη μια φορά την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στο θέμα της πρόληψης των αυτοκτονιών και στην αναθεώρηση των υφιστάμενων στρατηγικών.
Η διενέργεια ψυχολογικής αυτοψίας στις περιπτώσεις των δυο αστυνομικών, θα έδινε την δυνατότητα όχι μόνο να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου, αλλά θα εμπλούτιζαν την κατανόησή μας για την αυτοκτονία, ενώ θα λειτουργούσαν και σαν θεραπευτικό εργαλείο για τους συγγενείς φίλους και συναδέλφους τους. Επιπρόσθετα, η πραγματοποίηση αυτής της μεθόδου θεωρείται απαραίτητη διαδικασία στις αυτοκτονίες και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ανάληψη στοχευμένων στρατηγικών για την πρόληψή της.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονιών της Κλίμακα είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη όχι μονό στους συγγενείς φίλους και στους συναδέλφους των αστυνομικών αναγνωρίζοντας το βαρύ φορτίο που αντιμετωπίζουν, αλλά θα μπορούσε να συνδράμει βοηθώντας στην διαδικασία της ψυχολογικής αυτοψίας.
Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συναισθηματικό κόστος που βιώνουν οι αστυνομικοί, είναι ζωτικής σημασίας να σπάσει η σιωπή γύρω από τις προκλήσεις ψυχικής υγείας εντός του επαγγέλματος συζητώντας ανοιχτά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και καλλιεργώντας μέσα στην υπηρεσία ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την αναζήτηση βοήθειας χωρίς στιγματιστκές προσεγγίσεις αποτρέποντας και προλαμβάνοντας τραγικές απώλειες .
Στο Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 150 ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες αυτοκτονίας το τελευταίο διάστημα , στοιχεία που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών συμβάλλοντας στο έργο του τελευταίου , να προσεγγίσει τις πραγματικές διαστάσεις της τραγωδίας των αυτοκτονιών στην χώρα μας των εκ των οποίων ένα τεράστιο κομμάτι παραμένει ακόμη στην αφάνεια. Μέρος των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής πρόκειται να δημοσιευτούν στο επόμενο διάστημα.
*Η ψυχολογική αυτοψία αποτελεί ένα κλινικό εργαλείο ανάλυσης αυτοκτονιών και θεωρείται μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για την κατανόηση των κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών των αυτοχείρων.
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest