Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

By: | Tags: | Comments: 0 | February 10th, 2023

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ συλλέγει από ετών στοιχεία τα οποία αφορούν αυτοκτονίες που συνήθως δεν καταγράφονται από άλλες πηγές στις οποίες συγκαταλέγονται, εκτός πολλών άλλων, αυτοκτονίες ατόμων που εργάζονται σε επαγγέλματα τα οποία έχουν σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό όπως τα σώματα ασφαλείας, οι κλινικοί γιατροί και νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε καταστήματα κράτησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης του κλάδου της Αυτοκτονιολογίας υπάρχουν ελάχιστες μελέτες που εστιάζουν στις αυτοκτονίες ατόμων που ασκούν νομικά επαγγέλματα. Με βάση τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 αυτοκτονίες ατόμων που ασκούσαν το επάγγελμα της δικηγορίας τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα μας. Εκτιμάται ότι το 10% των εργαζομένων σε νομικά επαγγέλματα πάσχει από κατάθλιψη ενώ αναφέρεται περισσότερο συχνά η κατάχρηση αλκοόλ. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο της αυτοκτονίας σε εργαζόμενους αυτού του κλάδου αφορούν το υψηλό χρόνιο εργασιακό στρες, η βιοποριστική εξάρτηση από τους πελάτες, η ενασχόληση με κρίσιμα ζητήματα στα οποία διακυβεύονται οι ζωές άλλων ανθρώπων, δημόσιων προσώπων και οργανισμών καθώς και η συχνή διαχείριση κρίσεων. Όπως τονίζεται και από τους ερευνητές, η βιβλιογραφία επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει ένα πολύ μικρό εύρος και είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθεί εκτενέστερη έρευνα προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως οι παράγοντες που σχετίζονται με την αυτοκτονία εντός του συγκεκριμένου εργασιακού πλαισίου.
Χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι η αυτοκτονία αποτελεί μία πολυπαραγοντική οντότητα με πολυδιάστατη αιτιολογία όπως και κάθε νόσημα. Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι η αυτοκτονία συνδέεται κατά 85% – 90% με την ύπαρξη κάποιας ψυχικής ασθένειας και πιο συχνά με την ύπαρξη συναισθηματικών διαταραχών. Δεν αποτελεί αιφνίδιο γεγονός, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα άτομα που σκέφτονται να βάλουν τέλος στην ζωή τους έχουν παρουσιάσει άμεσα ή έμμεσα σημάδια τα οποία υποδηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια.
Εάν έχετε σκέψεις να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή ανησυχείτε για κάποιον συνάδελφο ή κάποιο οικείο πρόσωπο που σκέφτεται την αυτοκτονία καλέστε άμεσα στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 ή αναζητείστε άμεσα υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ενδεικτικές πηγές: Stack, S., & Bowman, B. A. (2023). Suicide among lawyers: Role of job problems. Suicide and Life-Threatening
Behavior, 00, 1–8. https://doi.org/10.1111/sltb.12945
Κατσαδώρος Κυριάκος, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ
Ζαφειροπούλου Δήμητρα – Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ΚΛΙΜΑΚΑ
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

Top

Pin It on Pinterest