Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοκτονικότητα στην Κρήτη

By: | Tags: | Comments: 0 | June 27th, 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Κρήτη αποτελεί μία περιφέρεια που διαχρονικά εμφανίζει υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας, η οποία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται πάντα υψηλά στα ποσοστά αυτοκτονιών συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδος. Στο παρακάτω διάγραμμα σκιαγραφείται η συνολική εικόνα μέσα από την αποτύπωση των δεικτών αυτοκτονίας, όπως έχουν αναλυθεί από το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. όπου φαίνεται ξεκάθαρα μία ανοδική τάση έως το 2018 η οποία ακολουθείται από μία πτωτική πορεία το 2019.

Χρειάζεται ωστόσο να τονιστεί ότι, για μία ακόμη φορά, ότι τα επίσημα στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την συνολική διάσταση του προβλήματος καθώς οι αυτοκτονίες σε μεγάλο βαθμό υποκαταγράφονται τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένου και της Κρήτης όπου τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά καθώς και το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αυτοκτονία είναι εντονότερα με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός θανάτων να μην λαμβάνει ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών καθώς και πηγών όπως το δίκτυο εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας, τους επιζώντες αυτοκτονίας καθώς και τις κλήσεις στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι αυτοκτονίες σε περιφέρειες της Ελλάδος όπως η Κρήτη παραμένουν υψηλές παρά τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται επίσημα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, εκτός των άλλων παραγόντων που προαναφέρθηκαν, ότι αρκετοί από τους ανθρώπους που αυτοκτόνησαν δεν διέμεναν στον τόπο καταγωγής τους αλλά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών που καταγράφονται στην περιφέρεια της Κρήτης αποτελούν πεδίο του ερευνητικού ενδιαφέροντος του Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ και σύντομα θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών.
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Top

Pin It on Pinterest