Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Αυτοτραυματισμός – Ζήτημα με Πολλαπλές Διαστάσεις

By: | Tags: | Comments: 0 | October 15th, 2023

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι αυτο-τραυματικές συμπεριφορές σημειώνουν ανοδική τάση στις νεαρές ηλικίες τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό, δεδομένων και των συχνά εσφαλμένων αντιλήψεων που αναπαράγονται για το συγκεκριμένο θέμα, να επισημάνουμε ότι ο αυτοτραυματισμός αποτελεί ένα ζήτημα με πολλαπλές διαστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο αυτοτραυματισμός ορίζεται ως η «σκόπιμη πρόκληση σωματικής βλάβης στον ίδιο τον εαυτό συνήθως χωρίς αυτοκτονική πρόθεση και για σκοπούς κοινωνικά μη αποδεκτούς». Πολλοί ερευνητές προσδιορίζουν την εφηβεία ως ηλικία έναρξής του αυτοτραυματισμού και ειδικά τα 9 με 13 χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες ή και κατά την ενηλικίωση. Η εμπειρία μας όπως και διεθνές μελέτες στο πεδίο υποδεικνύουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο αυτοτραυματισμός ,συνήθως, αποτελεί μία διεργασία κατά την οποία το άτομο συνήθως προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό που βιώνει (π.χ. ρύθμιση συναισθημάτων, τιμωρία του εαυτού, εστίαση στον σωματικό αντί στον ψυχικό πόνο, συναισθηματική ανακούφιση, αποτροπή μιας απόπειρας αυτοκτονίας κ.α.) και όχι να βάλει τέλος στην ζωή του.
Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ παρέχονται από ετών ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες με αυτοκτονική και αυτοτραυματική συμπεριφορά. Στόχος των θεραπευτικών παρεμβάσεων αποτελεί, εκτός από την συναισθηματική υποστήριξη και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων, η μετουσίωση του μηχανισμού κινητοποίησης της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς σε θετικές αναπτυξιακές αλλαγές ζωής.

Top

Pin It on Pinterest