Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Για την Πρόσφατη Αυτοκτονία Ατόμου που Νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο των Αθηνών

By: | Tags: | Comments: 0 | January 14th, 2024

Η πρόσφατη αυτοκτονία ατόμου, το οποίο νοσηλευόταν σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και δυστυχώς διέφυγε της προσοχής του ιατρό-νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί ένα τραγικό γεγονός το οποίο οφείλει να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας μας καθώς και την αναγκαιότητα ανάληψης της ευθύνης από τις υγειονομικές Αρχές.
Ο ανησυχητικός και ολοένα αυξανόμενος αριθμός (πάνω από 100) των ενδονοσοκομειακών αυτοκτονιών που έχουν λάβει χώρα σε νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες υγείας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αμέλειες σε επίπεδο πρόληψης αυτοκτονίας και καταδεικνύει για πολλοστή φορά την σοβαρή ανάγκη για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη δράση από όλους τους αρμόδιους φορείς. Η αυτοκτονικότητα αποτελεί μία από τις συχνότερες καταστάσεις επείγουσας ψυχιατρικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας. Τα στατιστικά δεδομένα υποδεικνύουν πως το 3% με 5,5% των αυτοκτονιών γίνονται εντός ψυχιατρικών ιδρυμάτων και εντός γενικών νοσοκομείων ενώ στην χώρα μας δεν υπάρχουν καταγραφές για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας που γίνονται εντός αυτών των πλαισίων.
Η πρόληψη της αυτοκτονίας οφείλει να αποτελεί κύριο μέλημα των μονάδων υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατραπούν από τόπο ασφάλειας και φροντίδας των ασθενών σε χώρους όπου αυτές τίθενται σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως αυτοκτονίες αυτές δεν αποτελούν τραγικές απώλειες μόνο για την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα των θανόντων αλλά αφήνουν ανεξίτηλες πληγές στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) καθώς και στους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος (συν – νοσηλευόμενοι, συγγενείς άλλων ασθενών, επισκέπτες κ.α.). Είναι χρέος μας ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επαγγελματίες υγείας αλλά και ως κοινωνία να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας από τον κίνδυνο της αυτοκτονίας και να τους προσφέρουμε βέλτιστες υπηρεσίες φροντίδας. Αναγνωρίζοντας τον όγκο εργασίας και τις πολλαπλές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοσηλευτικά ιδρύματα και οι μονάδες υγείας της χώρας, θεωρούμε καίριας σημασίας να εξεταστούν βαθύτερα οι συνθήκες καθώς και τα αίτια που συνέβαλλαν σε αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Καλούμε, για μια ακόμη φορά, τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ενεργοποιηθούν άμεσα, εκκινώντας όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αναδειχθούν οι παράγοντες και οι πιθανές αμέλειες που οδήγησαν σε ανεπαρκή προστασία των ασθενών, ενώ επαναλαμβάνουμε την επιτακτική ανάγκη για άμεση θέσπιση σαφών πρωτοκόλλων πρόληψης της αυτοκτονίας εντός των νοσοκομείων τα οποία θα ενσωματώνουν τις διεθνείς πρακτικές και προτάσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

Top

Pin It on Pinterest