Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Γνωρίζατε ότι η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί αποτελεσματικά με μία απλή εξέταση σάλιου;

By: | Tags: | Comments: 0 | June 8th, 2023

Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις συχνότερες και κυριότερες αιτίες νοσηρότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με πάνω από 300 εκατομμύρια πάσχοντες παγκοσμίως. Παράλληλα, συνιστά μία από τις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες καθώς τα άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν έως και 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν ενώ ερευνητικά είναι τεκμηριωμένο ότι έως και το 90% των ατόμων που αυτοκτόνησαν έπασχε από κατάθλιψη την περίοδο που έβαλε τέλος στην ζωή του. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 45% των ασθενών με κατάθλιψη θα παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου (έναρξη νέου επεισοδίου κατάθλιψης έπειτα από παρατεταμένη κλινική ύφεση) ενώ ένα 30% δεν θα ανταποκριθεί (μη αποτελεσματική ύφεση των συμπτωμάτων) στην συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή.
Η παρουσία της, επονομαζόμενης διαφορετικά, υποτροπιάζουσας κατάθλιψης έχει αποτέλεσμα τόσο την έκπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, την δυσκολία συμμόρφωσής τους στην θεραπεία (λόγω ματαίωσης των προσδοκιών ανάκαμψης αλλά και των παρενεργειών των φαρμάκων) αλλά και την αύξηση του κινδύνου να παρουσιάσουν επανειλημμένα αυτοκτονικό ιδεασμό και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια, με την έρευνα στον τομέα της ιατρικής ακριβείας να εξελίσσεται συνεχόμενα, γίνεται λόγος για μία νέα θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω της φαρμακογενετικής εξέτασης.
Η φαρμακογενετική εξέταση αναλύει την αλληλεπίδραση των γονιδίων του κάθε ασθενή με τα κυριότερα φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα για τον τρόπο που κάθε ασθενής ανταποκρίνεται σε αυτά (μέσω της ανάλυσης των γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των φαρμάκων). Η εξέταση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλή λήψη σάλιου από τους ασθενείς ενώ πλέον προσφέρεται και στην χώρα μας καθώς πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο των γονιδιακών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από συνταγογράφηση ψυχιάτρου. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι θεράποντες ιατροί μπορούν να γνωρίζουν ποια φαρμακευτική αγωγή ταιριάζει καλύτερα στους ασθενείς με κατάθλιψη αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου και μειώνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.
Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ θέλοντας να προσφέρουμε μία ολιστική θεραπευτική προσέγγιση προς τους αυτοκαταστροφικούς ασθενείς, συνυφασμένη με τις διεθνείς πρακτικές της παγκόσμιας κοινότητας, παρέχουμε από ετών υπηρεσίες γενετικής συμβουλευτικής και συνεδρίες διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (rTMS) του εγκεφάλου ενώ πλέον γίνεται συνταγογράφηση εξετάσεων φαρμακογενετικής για την βέλτιστη αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
—————————————————————————–
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, ΚΛΙΜΑΚΑ
Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018
Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας
Ευμολπιδών 30-32, Κεραμεικός
Τηλ. 210-3417160-3
help@suicide-help.gr

Top

Pin It on Pinterest