Taking too long? Close loading screen.
Εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία Eάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας Εάν έχετε χάσει κάποιον δικό σας

Διαχρονικά Υψηλή η Αυτοκτονικότητα στην Περιφέρεια της Κρήτης

By: | Tags: | Comments: 0 | April 8th, 2024

Με αφορμή 3 πρόσφατες αυτοκτονίες ατόμων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο κρίνουμε απαραίτητο να τονίσουμε την κρισιμότητα του ζητήματος της αυτοκτονίας στην περιφέρεια της Κρήτης. Σύμφωνα τόσο με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Κρήτη αποτελεί μία περιφέρεια που διαχρονικά εμφανίζει υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας, η οποία βρίσκεται πάντα στις θέσεις με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδος.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τόσο μέσα από την επαφή μας με εξυπηρετούμενους του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας όσο και από τους επιζώντες αυτοκτονίας που έχουν καταγωγή ή ζουν στην Κρήτη ότι ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που αυτοκτόνησαν είχαν επισκεφτεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή παρακολουθούνταν από κάποια υπηρεσία ψυχικής υγείας το διάστημα που έλαβε χώρα ο θάνατος. Επιπρόσθετα, η ύπαρξη του στίγματος σε θέματα που αφορούν τη αυτοκτονία συχνά εμποδίζει τα ευάλωτα άτομα να αναζητήσουν βοήθεια αλλά παράλληλα ενδέχεται να παρεμποδίζει το έργο και των ίδιων των επαγγελματιών οι οποίοι πολλές φορές επηρεάζονται από τις δικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις για το ζήτημα της αυτοκτονίας.
Τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών που καταγράφονται στην περιφέρεια της Κρήτης αποτελούν πεδίο του ερευνητικού ενδιαφέροντος του Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Η πρόληψη της αυτοκτονίας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την εναρμόνιση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται ως απαραίτητο η εισαγωγή ενός ενιαίου πρωτοκόλλου εκτίμησης του αυτοκτονικού κινδύνου και διαχείρισης της αυτοκτονικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις όπως η ενημέρωση τόσο του ίδιου του ατόμου για την επικινδυνότητα της διαταραχής του όσο και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός του, πρακτική που εφαρμόζεται από ετών στο Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας, και είναι δεδομένη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το οποίο θα λειτουργήσει τόσο προληπτικά όσο και αποτρεπτικά βοηθώντας στην διερεύνηση των δυσλειτουργιών του συστήματος ψυχικής υγείας και αντιμετωπίζοντάς τες να προσεγγίσουμε τους στόχους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών έως το έτος 2030.

Top

Pin It on Pinterest